Ševčenko oprezan pred Makedonce

Grupa C: Ukrajina i Sjeverna Makedonija danas u 15 sati u Bukureštu igraju za nadu u nokaut fazu

2000 pregleda 0 komentar(a)
Alioski (Sjeverna Makedonija) će imati zadatak da probija Ukrajince po lijevoj stran, Foto: Vadim Ghirda
Alioski (Sjeverna Makedonija) će imati zadatak da probija Ukrajince po lijevoj stran, Foto: Vadim Ghirda

Nakon poraza na startu, Ukrajina i Sjeverna Makedonija danas u Bukureštu (15 h) nemaju pravo na kiks ako žele u nokaut fazu iz grupe C. Od Ukrajine je na startu bila bolja Holandija (3:2), dok je Austrija je dobila Sjevernu Makedoniju sa 3:1.

Obje ekipe su svjesne pozicije, s razlikom što su Ukrajinci pod imperativom, dok Makedonci žele da uživaju na debitantskom nastupu - ako je moguće, i ostvare prvu pobjedu.

- Mi smo ponosni na igru protiv Austrije, iako rezultat nije bio dobar po nas. Moramo izvući pouke i razmišljati o pozitivnim detaljima u našoj igri. Sada smo okrenuti Ukrajini, analiziramo rivala sa akcentom da ne napravimo iste greške kao na evropskom debiju. Znamo da treba da igramo svoj fudbal i vjerujemo u pobjedu. Za nas je, ali i za Ukrajinu, međusobna utakmica je kao finale - kazao je krilni fudbaler Lidsa i Sjeverne Makedonije, Ezgjan Alioski.

Ove dvije selekcije imaju popriličnu istoriju međusobnih susreta, a nakon prvog prijateljskog remija u drugom je slavila Sjeverna Makedonija (1:0). Obje takmičarske utakmice, međutim, pripale su Ukrajini u kvalifkacijama za prethodno Evropsko prvenstvo - na svom terenu 1:0, u gostima 2:0.

- Ukrajina igra odlično, dala je dva gola Holandiji i favortit je u našem meču. Nama to i odgovara, jer imamo znanja ali i hrabrosti da izađemo i postignemo gol, čak i dva. Važno je da vjeruejmo sebi, jedan drugome i da ne dozvolimo pad u igri tokom svih 90 minuta - zaključio je Alioski.

Ukrajina je nesrećno, greškom odbrane i golmana izgubila u finišu utakmice sa Holandijom, bez obzira što je nadigrana u većem dijelu meča. Izabranici Andreja Ševčenka nemaju prava na novi kiks.

- Ekipa se sprema da da maksimum, jer Ukrajina nije reprezentacija koja se plasira na svako veliko takmičenje i za nas je ovaj turnir izuzetno bitan. Moramo da izvučemo i pouke iz poraza sa Holandijiom, gdje nismo iskoristili klasu koju imamo na sredini i tek kada je ekipa krenula u presing bili smo bolji od rivala. Odlično se transformišemo iz odbrane u napad, ali to protiv današnjeg rivala neće biti moguće. Oni igraju šemu 5-3-2, gdje se oslanjaju na sjajnu igru iz kontre, kojom su iznenadili mnogo dobrih reprezenatcija. Moramo biti oprezni - naglasio je Ševčenko.

Vjerovatni sastavi - Ukrajina (4-4-2): Bušćan - Karavajev, Zabarnji, Matvijenko, Mikolenko - Zinčenko, Sidorčuk, Malinovskij, Jarmolenko - Jaremčuk, Cigankov.

Sjeverna Makedonija (5-3-2): Dimitrijevski - S. Ristovski, Musliju, D. Velkovski, Alioski, Nikolov - Ademi, Bardi, Elmas - Pandev, Trajkovski.

Bonus video: