Pandemija uzela klubovima 2,5 milijarde prihoda na dan utakmice

Na klupskom nivou, i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barselona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 miliona eura. Zbog toga su njihovi prihodi iznosili 136, odnosno 120 miliona eura

7775 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mjere zatvaranja su u pet velikih evropskih fudbalskih liga u posljednje dvije sezone, zbog pandemije Covida-19, uzele klubovima 2,5 milijarde eura prihoda "na dan utakmice".

Od proljeća 2020. takmičenja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama, smanjivši za 27 posto broj utakmica sa publikom u sezoni 2019./2020. u Engleskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji i Francuskoj, navodi se u studiji revizorske kuće KPMG.

To je dovelo do "značajnog pada, od oko 500 miliona eura u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1,9 milijardi eura" rezultati su studije.

Uticaj se najviše osjetio u Bundesligi koja ima najveći prosječni broj gledalaca po utakmici na svijetu (42.000) i koja je zabilježila gubitak od 157 miliona eura, dok je Liga 1, s prosjekom posjećenosti od 23.000 gledalaca po utakmici, izgubila tri puta manje (48 miliona).

Na klupskom nivou, i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barselona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 miliona eura. Zbog toga su njihovi prihodi iznosili 136, odnosno 120 miliona eura.

Za sezonu 2020./2021., koja se gotovo u potpunosti odvijala s praznim tribinama u pet zemalja, KPMG očekuje kumulativni gubitak od "više od dvije milijarde eura" za ovu finansijsku godinu.

Revizorska kuća vjeruje da će sezona koja je tek započela ponuditi samo djelimičan povraćaj ovih gubitaka.

Što se tiče pandemijskih mjera, okviri su različiti od zemlje do zemlje pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španija dopušta popunjenost od samo 40, a italijanska Serija A 50 posto.

Druge mjere, poput zabrane prodaje hrane i pića u Španiji, takođe bi mogle uticati na klupske prihode, jer će teži protokoli za ulazak na stadione i potrebne pogodnosti predstavljati dodatne troškove.

Bonus video: