Van Gal: Bolji smo tim od Crne Gore, ali ako ne povedemo u 1. poluvremenu biće veoma teško

Crna Gora - Holandija, subota 20.45

10839 pregleda 5 komentar(a)
Luj van Gal na pres-konferenciji u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Luj van Gal na pres-konferenciji u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Bez obzira kako se završi utakmica sa Crnom Gorom, Holandija će meč za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo igrati u utorak protiv Norveške.

Pitanje je samo da li će Holanđanima u odlučujućih 90 minuta biti potrebna pobjeda ili će im biti dovoljan remi.

Druga opcija je mnogo izvjesnija - ako ne izgubi u Podgorici, što je i više nego realno, selekcija Luja van Gala u duel sa Norveškom ući će kao lider grupe, kome je dovoljan bod na domaćem terenu da se plasira u Katar.

I pored toga, Van Gal je uporno, uprkos brojnim pitanjima o Norvežanima (posebno u svijetlu činjenice da zbog lokdauna u Holandiji na stadionu u Roterdamu neće biti navijača - "to je loše, ali korona je važnija", kazao je Van Gal), isticao da će o toj utakmici govoriti od subote veče.

"Moji saradnici i ja nijednom nismo pomenuli Norvešku, samo Crnu Goru, to je najvažnija utakmica. Spremali smo se za taj meč, spremali smo se da igra Jovetić, ali čuli smo da neće moći. Sačekaćemo da vidimo listu igrača...", kazao je Van Gal.

Sa mnogo respekta je govorio o crnogorskoj selekciji, ali i podvukao - Holandija je bolji tim.

"Crna Gora nas je iznenadila u prvih 20 minuta prve utakmice, pritisla nas je, napravila presing na našu odbranu. Ima talentovane igrače, jake individualce, ali kao tim je, vjerujem, slabija od Holandije i u tome je razlika", rekao je legendarni trener.

Taj meč u Ajndhovenu, u kome je crnogorska selekcija na početku iznenadila Holandiju, završen je 4:0 za domaćina.

"Rezultat tog meča je plod onoga što se dogodilo na terenu, ali jasno je - ako sjutra povedemo u prvom poluvremenu biće nam lakše, ako ne povedemo, biće nam veoma teško da pobijedimo Crnu Goru", kazao je Van Gal.

Njegovim dolaskom, holandski tim je uzletio u posljednjih pet kvalifikacionih mečeva, a djeluje sve bolje...

"Prvo što smo pričali bio je sistem, kako da se držimo holandskog stila, što se nije događalo u pojedinim utakmicama i nekim periodima tih utakmica. Druga tema je bila da li će igrači prihvatiti Luja van Gala sa svojim karakteristikama, principima i zahtjevima. Mislim da smo obje teme dobro savladali za sada", rekao je Van Gal.

Bonus video: