Mesi: Nikada nisam rekao da sam najbolji svih vremena, niti da stremim da to budem

"Igram na isti način kao sa pet ili šest godina. Naravno, uvijek sam pokušavao da se poboljšam i da se ne zadovoljavam karakteristikama koje imam od djetinjstva. To je talenat koji mi je Bog dao i činim sve što mogu da izvučem maksimum iz njega"

4751 pregleda 0 komentar(a)
Leo Mesi i sedam Zlatnih lopti, Foto: France football
Leo Mesi i sedam Zlatnih lopti, Foto: France football

Leo Mesi je u ponedjeljak sedmi put u karijeri dobio Zlatnu loptu i sedmi put tim povodom dao intervju za Frans fudbal, magazin koji dodjeljuje najvažniji pojedinačni trofej.

Niko nema više priznanja za igrača godine, ali je na pitanje da li je najbolji svih vremena odgovorio:

"Nikada nisam rekao da sam najbolji u istoriji, niti imam takve ideje. Ništa se neće promijeniti ako neko smatra ili ako ja smatram da sam najbolji, a nikada nisam stremio ka tome da budem najbolji u istoriji".

Rekao je i da ne smatra Kristijana Ronalda rivalom.

"Uvijek sam želio da poboljšam sebe, a ne da se poredim sa drugima", kazao je Mesi.

Šta je za vas apsolutna sloboda?

"U igri, uvijek sam imao slobodu da idem gdje želim, bez potrebe da se držim pozicije. Svaki trener kojeg sam imao dao mi je slobodu da se krećem tamo gdje sam osjećao da bi odbrana mogla da bude napadnuta. Zatim, van terena, apsolutna sloboda je mogućnost da provodim vrijeme sa svojom porodicom, sa ženom i djecom i da maksimalno iskoristim da budem sa njima".

Često se stiče utisak da ste u svom sopstvenom 'balonu', nesvjesni šta se dešava oko vas, prije i tokom utakmica. Da li osjećate pritisak?

"U ovoj fazi karijere, ne. Igram već toliko godina. Ne znam da li sam uopšte i osjetio pritisak ikada. To je više osjećaj obaveze, u određenim trenucima, da se postigne rezultat. Ali, uvijek sam uživao u fudbalu".

Koliko vremena provedete poslije poraza a da ni sa kim ne razgovarate?

"Sada je drugačije. Pošto imam djecu, kada se vratim kući to mi pomaže da stvari stavim u pravu perspektivu i zaboravim šta se desilo na terenu. Ali, istina je da sam prije njihovog rođenja, kada sam bio sam sa Antonelom, ponekad provodio dosta vremena iza zatvorenih vrata, bez želje da razgovaram sa bilo kim ili da izađem, zbog poraza. Kao dijete sam mrzio da gubim i odrastao sam sa takvim mentalitetom. Uvijek sam želio da pobijedim, u svemu".

Jedna naučna studija je navela da „Lionel Mesi ima kapacitet da analizira i rješava situacije brže od prosječnog igrača. Kao da je u stanju da zaustavi vrijeme i donese odluku usred akcije.” Da li se osjećate kao da imate supermoć?

"Nemam pojma. Igram na isti način kao sa pet ili šest godina. Naravno, uvijek sam pokušavao da se poboljšam i da se ne zadovoljavam karakteristikama koje imam od djetinjstva. To je talenat koji mi je Bog dao i činim sve što mogu da izvučem maksimum iz njega".

Poznati ste kao igrač koji ne izlazi mnogo, koji je kod kuće sa svojom porodicom...

"Mislim da ima svega nekoliko igrača koji su pomalo poput mene. Volim da provodim vrijeme kod kuće, trudim se da moj dom bude prijatno mjesto za moju porodicu i mene, kao i za prijatelje koji dolaze. To je ono što me čini srećnim i čini da se osjećam dobro".

Bonus video: