Ko osvaja titule u „ligama petice”?

Liverpul i Čelsi sve teže mogu da pariraju Sitiju, Inter u Seriji A krenuo u bijeg, ali se Milan još nada. U Španiji, Francuskoj i Njemačkoj maltene je sve riješeno i prije januara - Real, PSŽ i Bajern već su stavili jednu ruku na pehar

4751 pregleda 7 komentar(a)
Mančester siti - Gvardiolina “kaznena ekspedicija”, Foto: CARL RECINE
Mančester siti - Gvardiolina “kaznena ekspedicija”, Foto: CARL RECINE

Kraj godine rezervisan je za pauzu u brojnim fudbalskim šampionatima, ne računajući englesku Premijer ligu, gdje uprkos velikom broju zaraženih igrača i odloženih utakmica sezona teče po planu, a tradicija igranja za božićne i novogodišnje praznike se ne prekida.

U ostalim “ligama petice” igrači odmaraju tokom praznika i pripremaju se za nastavak sezone. A nastavak će, u zavisnosti od šampionata, negdje biti interesantan, negdje ne. Kada je riječ o borbi za titulu u najjačim evropskim ligama, vatre će biti u Engleskoj i Italiji, dok je pitanje šampiona u Španiji, Njemačkoj i Francuskoj praktično riješeno.

PREMIJER LIGA: MOŽE LI KO DA ZAUSTAVI SITI?

U engleskoj Premijer ligi odigrano je 20 nepotpunih kola, a lider je Mančester siti, koji je sinoć slavio na gostovanju Brentfordu i pobjegao Čelsiju na osam, a Liverpulu na devet bodova. Čelsi je sinoć kiksao na domaćem terenu protiv Brajtona, dok "redsi" imaju meč manje od oba rivala.

Siti se u posljednje vrijeme raspucao, na posljednja četiri susreta postigao 18 golova i biće zanimljivo vidjeti da li Gvardiolin tim do kraja sezone može da igra u ovom ritmu. Čelsi je u finišu godine posustao i na posljednjih pet mečeva zabilježio samo dvije pobjede. Liverpul je u utorak veče u Lesteru prekinuo dobru seriju, izgubio je nakon dva mjeseca, ali se uprkos tome čini da je ozbiljniji konkurent Sitiju u borbi za pehar, nego što je to Čelsi.

Biće, ipak, interesantno vidjeti kako će se “redsi” u januaru snaći bez Mohameda Salaha i Sadija Manea, koji učestvuju na Afričkom kupu nacija.

U nastavku sezone vodećim ekipama slijede obaveze u FA kupu i Ligi šampiona, pa će širina sastava igrati bitnu ulogu, kao i koronavirus, koji utiče na kalendar i raspored mečeva. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da Čelsi uskoro putuje na Svjetsko klupsko prvenstvo, zbog čega su već odložili dva susreta u Premijer ligi.

OSTAJE LI SKUDETO U MILANU?

Fudbaleri Napolija sjajno su startovali ove sezone, vezali osam pobjeda, pa su pod Vezuvom počeli da maštaju o Skudetu, koje čekaju od 1990. godine. Sa Napolitancima se na vrhu jedno vrijeme smjenjivao Milan, dok je Inter od sredine oktobra uhvatio ritam i na kraju godinu završio na prvom mjestu. Nakon remija na startu sa Sampdorijom i Atalantom, “nerazuri” su 16. oktobra poraženi od Lacija (3:1), da bi nakon toga uslijedila serija od 11 utakmica bez poraza (devet pobjeda i dva remija), pa je tim Simonea Inzagija istakao ozbiljnu kandidaturu za odbranu trofeja.

1,36 iznosi kvota, po kladionici Betfair, da Inter odbrani titulu u Italiji. Sudeći po ovoj bukmejkerskoj kući, u ostalim najjačim ligama na svijetu je sve riješeno, ili skoro riješno - koeficijent da Siti bude prvak u Engleskoj, na primjer, iznosi 1,19, na Real Madrid u Španiji 1,12, na Pari Sen Žermen u Francuskoj 1,06, a na Bajern u Njemačkoj 1,05

Napoli je na posljednja četiri meča pretrpio tri poraza. Ako je poraz od Atalante očekivan, onda su izgubljeni mečevi od Specije i Empolija definitivno iznenađujući za ekipu koja pretenduje na titulu.

Nakon 19 odigranih kola, Inter je lider sa četiri boda više od Napolija, sedam od Milana, osam od Atalante, a čak 12 od Juventusa, koji je daleko od borbe za titulu.

U ŠPANIJI I FRANCUSKOJ JE SVE RIJEŠENO

Na veliko iznenađenje, titule u Španiji i Francuskoj prošle sezone osvojili su Atletiko Madrid i Lil. Tada se borba za titulu vodila do posljednjeg kola, a sudeći prema trenutnoj situaciji, ove sezone neizvijesnosti neće biti...

U Španiji je lider Real Madrid. Tim Karla Anćelotija na krilima Vinisijusa i Karima Benzeme ima samo jedan poraz - od Espanjola u oktobru - pa nakon 19 odigranih utakmica ima osam bodova više od drugoplasirane Sevilje.

Situacija u La Ligi je pomalo iznanađujuća kada je u pitanju raspored ekipa u vrhu. Nakon Sevilje slijedi Betis, potom najprijatnije iznenađenje, Rajo Valjekano i tek onda aktuelni šampion, Atletiko Madrid. Sve ove ekipe imaju meč manje od Reala.

Atletiko je u decembru vezao četiri poraza i već se oprostio od titule. Tim Stefana Savića ima 17 bodova manje od gradskog rivala, pa će do kraja sezone voditi borbu za plasman u Ligu šampiona.

Barselona je tek na 7. mjestu sa 18 bodova minusa u odnosu na najvećeg rivala.

I u Francuskoj je sve prilično jasno. PSŽ ima 13 bodova više od Nice i Marseja i šanse da ostane bez titule su zaista minimalne.

U Ligi 1 će mnogo interesantnije biti kada je riječ o borbi za plasman u Ligu šampiona i za opstanak.

RUTINA BAJERNA

I u Njemačkoj je situacija prilično jasna. Aktuelni šampion Bajern Minhen je na polovini prvenstva lider sa devet bodova više od Borusije Dortmund. Frajburg ima 14, a Leverkuzen i Hofenhajm po 15 poena manje od bavarskog giganta.

Na klupu Bajerna ovog ljeta sjeo je Julijan Nagelsman, ali se ništa nije promijenilo u igri ekipe iz Minhena. Ostaje, ipak, gorak ukus nakon surove eliminacije iz Kupa i poraza (5:0) od Borusije iz Menhengladbaha.

Bonus video: