Španci traže od Evropske komisije da ispita poslovanje PSŽ

Tebas je naveo da je nelogično da je klub u prošloj godini zaradio 344 miliona eura od marketinga, znatno više od svih drugih, poput Bajerna (269), Mančester junajteda (237), Reala (224), Barselone (225 miliona)
0 komentar(a)
PSŽ, Foto: Reuters
PSŽ, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2017. 14:11h

Havijer Tebas, predsjednik Udruženja španskih klubova (La Liga), odlučio je da napravi korak naprijed u borbi protiv Pari sen Žermena i da podnese tužbu Evropskoj komisiji.

Tebas je nakon Nejmarovog transfera tražio od UEFA da pokrene istragu o poslovanju PSŽ-a i provjeri da li je prekršen finansijski fer-plej, a sada ide dalje.

On je na 44 strane dostavio podatke, koji, po njemu, dokazuju da PSŽ posluje mimo pravila EU, te da iza njega stoji država Katar.

Tebas je naveo da je nelogično da je klub u prošloj godini zaradio 344 miliona eura od marketinga, znatno više od svih drugih, poput Bajerna (269), Mančester junajteda (237), Reala (224), Barselone (225 miliona)...

Simptomatično je da su četiri glavna sponzora vlasnički povezani sa državom Katar - kompanije "Ooredoo", "Qatar National Bank", "BeIN Sports" i "Qatar Tourism Authority".

U pismu se navodi disproporcija u prihodima od marketinga. Tako kod PSŽ-a oni iznose 73 odsto budžeta, a kod Barselone recimo 38 odsto.

U pismu se navodi da su nelogična tolika marketinška ulaganja, osim ako nisu vještačka i mimo pravila EU o državnoj pomoći, jer PSŽ ipak nije tako jak brend kao što su Barselona, ​​Real Madrid, Mančester junajted ili Bajern.

Tebas traži od Evropske komisije da detaljno ispita poslovanje PSŽ-a i zatraži objašnjenja kako klub može da priušti tako velike transfere i tako velike plate za igrače...

Bonus video: