Čelsi - Palmeiras: Ko će prvi put na svjetski tron?

"Plavci" su 2012. u borbi za pehar poraženi od Korintijansa

5403 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dolazak Tomasa Tuhela je prošle godine pokazao put Čelsiju do evropske krune, skoro devet mjeseci nakon što je osvojio Ligu šampiona, a šest od pehara u Superkupu Evrope, londonski klub se nada još jednom trofeju.

"Plavci" od 17.30 sati u Abu Dabiju igraju za titulu svjetskog šampiona - rival je brazilski Palmeiras, dvostruki uzastopni osvajač Kupa Libertadores. I jedni i drugi jure prvi pehar na Svjetskom klupskom prvenstvu.

"Možda je evropski fudbal najkvalitetniji, ali nikada nije lako doći i osvojiti ovo takmičenje. Moramo da damo sve ako želimo da se u London vratimo s trofejom", rekao je vezista Mateo Kovačić.

Čelsi
foto: Reuters

Čelsi je u srijedu bio bolji od Al Hilala iz Saudijske Arabije rezultatom 1:0, jedini gol je postigao Romelu Lukaku.

Večeras drugi put igra u finalu Svjetskog klupskog prvenstva - nakon što je 2012, pod komandom Rafaela Benitesa, u Japanu izgubio od drugog brazilskog velikana - Korintijansa.

"Motivisani smo da ovo putovanje krunišemo peharom. Bio bi to fantastičan uvod u nastavak i finiš sezone u Premijer ligi i Ligi šampiona", istakao je Tuhel, koji se pridružio ekipi u Abu Dabiju nakon što je preležao koronavirus.

Evropski klubovi dominiraju u ovom takmičenju.

Osvojili su ga 13 puta, a pored njih su se trofeju radovali još samo - Brazilci.

Dva puta je do titule stizao Korintijans (2000. i 2012), Sao Paulo (2005) i Internacional 2006. godine.

"Ovo je takmičenje sa mnogo otvorenih pitanja. Neke ekipe dolaze spremne, neke manje spremne za turnir, ali sve imaju isti cilj - da se na kraju raduju. Mi ne bježimo od uloge favorita, ali moramo da je opravdamo protiv ekipe koja je veoma neugodna", poručio je Tuhel.

Palmeiras
foto: Reuters

Palmeiras obećava borbu do posljednjeg daha.

"Čelsi nije blistao u polufinalu, utisak je da je Al Hilal igrao svoju igru, ali tako je to protiv favorita. Pokušaćemo da otežamo posao favoritu i da krunišemo kampanju na najbolji način - svi znamo koliko bi nam značio trofej protiv takve ekipe", kazao je Palmeirasov Urugvajac Hoakin Pikeres.

Danas se igra i utakmica za treće mjesto - od 14.30 časova se Al Hilal i Al Ahli.

Bonus video: