Ikoni ukrajinskog fudbala oduzeta licenca, Rusi stali iza Timoščuka

Ukrajinski fudbalski savez oduzeo licencu i sve titule Anatoliju Timoščuku zato što nije napustio posao u Zenitu

13340 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ikona ukrajinskog fudbala, bivši prvak sa Šahtjorom, Bajernom ali i Zenitom, Anatolij Timoščuk našao se u velikom procjepu zbog rata u Ukrajini.

Ukrajinski fudbalski savez službeno je objavio da je pomoćnom treneru Zenita, Timoščuku oduzeta Pro licenca koju je izdao Centar za licenciranje UAF-a, sve titule i medalje osvojene u Ukrajini, kao i titule prvaka, osvajača Kupa i Superkupa.

Razlog je odluka Timoščuka da nakon invazije Rusije na Ukrajinu ostane na radnom mjestu.

"Anatolij Timoščuk je veliki profesionalac koji ima savjestan odnos prema poslu u svakoj zemlji u kojoj je igrao kao fudbaler ili je i radio kao trener. Njegovi trenerski kvaliteti i znanje su neprocjenjivi, baš kao i ljudski kvaliteti", stali su u odbranu svog trenera u Zenitu.

"Smatramo da se odluke UAF-a ne uzimaju u obzir i da su gest političke manipulacije. Takođe želimo da podsjetimo da fudbal treba da je van politike i da ne treba da bude uvlačen u političke igre. Zenit će interese svog trenera braniti pred Sportskim sudom u Lozani", obavijestila je press služba kluba iz Sankt Peterburga.

Osim u Šahtjoru, Bajernu, Timoščuk je ostavio veliki pečat igrajući za Zenit i pomogao je klubu da dođe do jedinih evropskih trrofeja - Kupa Uefa i Superkupa Evrope u 2008. godini.

Bonus video: