Zvijezde bez Mundijala: Nekoliko velikih igrača neće vidjeti Katar

Ekipa sastavljena od igrača koji neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru je, po običaju, vrlo jaka

9272 pregleda 11 komentar(a)
Haland u duelu sa Savićem, Foto: Reuters
Haland u duelu sa Savićem, Foto: Reuters

Egipatska zvijezda Mohamed Salah vjerovatno je najbolji fudbaler koji će propustiti Svjetsko prvenstvo u Kataru u novembru i decembru ove godine.

“Zaslijepljen” laserima, sa licem zelene boje i slikama koje su obišle svijet, napadač Liverpula je šutirajući penal prebacio gol, a radovali su se Senegalci i njegov klupski drug, Sadio Mane.

Mohamed Salah
foto: Reuters

Norvežanin Erling Haland najperspektivniji je fudbaler koji neće ići u Katar - njegov san sa Norvežanima raspršen je još u novembru prošle godine, nakon remija sa Letonijom i poraza od Holandije u grupi u kojoj je igrala i Crna Gora.

Napadač Borusije Dortmund tada je zbog povrede propustio ključne mečeve, njegovi saigrači, predvođeni Edegorom iz Arsenala, nisu bili na visini zadatka.

Šveđanin Zlatan Ibrahimović najpoznatiji je veteran kojeg neće biti na Mundijalu - vjerovao je i sa punih 40 godina, ali su Poljaci i Levandovski bili bolji u finalnom meču baraža. SP će propustiti i nadolazeće zvijezde selekcije “tri krune”, poput Kuluševskog i Ajsaka.

Zlatan Ibrahimović
foto: Reuters

Italijan Đanluiđi Donaruma, možda i najcjenjeniji golman na svijetu, izabran je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva prošlog ljeta, kada se sa Italijanima popeo na tron.

Nije se ovog proljeća proslavio u Pari Sen Žermenu, a “vrhunac” je doživio u polufinalu plej-ofa - Makedonci su eliminisali i njega, i ostale “azure”. Među njima i Žoržinja, koji je bio treći i izboru za Zlatnu loptu 2021, PSŽ-og visokoprofilnog vezistu Veratija, supertalentovanog, ali trenutno povrijeđenog Enrika Kjezu, “senatore” Kjelinija i Bonućija.

Tu su i crnogorske zvijezde, Stevan Jovetić i Stefan Savić, koji su valjda sve ostvarili u karijeri, osim onog što ih i dalje motiviše - da sa našom reprezentacijom zaigraju na velikom takmičenju. Savić, doduše, “cilja” i trofej Lige šampiona, nedavno je u intervju za “Vijesti” izjavio da će njegov Atletiko uspjeti u toj misiji, a bio je akter finala 2016. u Milanu kada je Real Madrid imao više sreće u izvođenju penala.

Jovetić je jedan od samo dvojice fudbalera u istoriji koji je tresao mreže u svakoj od “liga petice” - u Italiji, Engleskoj, Španiji, Francuskoj i Njemačkoj. Dres reprezentacije Crne Gore nosi već 15 godina, od početka - odigrao je 62 meča, uz brojne povrede, postigao je 31 gol i najbolji je strijelac.

Stevan Jovetić
foto: Savo Prelević

I on, i Savić, bili su blizu 2011. godine, kada je Crna Gora igrala baraž za EP protiv Češke.

“Sokoli” sada imaju manje izglede da zaigraju na velikom takmičenju nego tada, na Euru učestvuje više reprezentacija, ali su Jovetić i Savić zvijezde koje zaslužuju veliko takmičenje - i imaće još jedan, vjerovatno posljednji realni pokušaj, u kvalifikacijama za EP u Njemačkoj 2024, koje počinju u martu 2023.

“Pola Evrope”, 24 reprezentacije, igraće na Euru i šanse su mnogo veće nego u mundijalskim kvalifikacijama.

Savićev saigrač Jan Oblak, jedan od najcjenjenijih evropskih golmana, takođe neće vidjeti SP, a njegova Slovenija je dva puta igrala na najvećem takmičenju - 2002. i 2010. Edin Džeko je sa BiH bio na Mundijalu u Brazilu 2014, nije uspio još jednom, a Katar neće vidjeti ni Alžirac Rijad Marez iz Mančester sitija, Kolumbijac Luis Dias iz Liverpula...

”Idealni tim” igrača koji neće nastupiti na SP je, kao po običaju, vrlo jak.

Bonus video: