Mnogo zavisi od početka, Ilija Vukotić: Kako krene ciklus, obično se tako i nastavlja

Crnogorski fudbaleri u subotu otvaraju B Ligu nacija duelom protiv Rumunije, za koju smatraju da je najjača u našoj grupi. Vezista Ilija Vukotić kaže da mnogo toga, ipak, zavisi od Crne Gore na otvaranju

12503 pregleda 2 komentar(a)
Ilija Vukotić na novembarskom meču protiv Turske, Foto: Ilija Vukotić
Ilija Vukotić na novembarskom meču protiv Turske, Foto: Ilija Vukotić

Utakmice Lige nacija zamijenile su prijateljske duele, ali za mnoge nacionalne selekcije to nije promijenilo karakter mečeva, posebno za jače ekipe - dueli u najmlađem reprezentativnom takmičenju Uefe dobra su prilika za selektore da isprobaju što veći broj fudbalera, kada najveće zvijezde uglavnom odmaraju nakon naporne klupske sezone.

Posebno sada, kada se igra u junu, i to u takvom ritmu - četiri utakmice u deset dana, a igrači su pred "pucanjem", željni odmora, ako ga uopšte i imaju...

Kada je, međutim, u pitanju crnogorska reprezentacija, ali i one sličnog ranga, situacija se donekle mijenja. Dugo naša selekcija čeka na zapaženiji rezultat, na pobjedu koja će odjeknuti, i zato svaka prilika, ukoliko se ukaže, treba da se iskoristi. Bez obzira na hendikepe koji će uvijek pratiti manje reprezentacijen u ovakvim okolnostima, a vezani su za manji fond fudbalera u ovako teškom rasporedu.

Liga nacija, takođe, ima određenu prohodnost ka plej-ofu za Evropsko prvenstvo i sve su to razlozi zbog kojih će selekcija Miodraga Radulovića pokušati da pobijedi Rumuniju u subotu veče pod Goricom i da odmah pokaže da nije zalutala u B kategoriju evropskih reprezentacija, gdje je još čekaju Finska i Bosna i Hercegovina.

"Često se kaže da su prve utakmice najvažnije, jer kako krenu kvalifikacije obično se tako nastavljaju. Rumunija je kvalitetan protivnik i očekuje nas zahtjevan meč. Ali, bićemo spremni na to i znamo da puno toga zavisi od nas. Tačnije, kako ćemo mi uči u utakmicu, kako ćemo odgovoriti na igru protivnika...", kaže vezista portugalske Boaviste Ilija Vukotić.

"Mislim da treba da gledamo samo sebe i ono što ćemo mi da radimo. Treninzi koji su iza nas poslužili su da nas selektor uvede u ritam i kaže što očekuje od nas u narednim mečevima. Polako se spremamo i analiziramo protivnika i daćemo sve od sebe da spremno dočekamo subotnji meč", istakao je Vukotić, strijelac prvog gola protiv Holandije u novembarskom, iznenađujućem remiju oslabljene crnogorske selekcije protiv veleslile (2:2).

Nakon meča sa Rumunima u subotu, Crnu Goru tri dana kasnije, 7. juna, čeka gostovanje Finskoj u Helsinkiju. Jedan dan više odmora imaće reprezentacije do narednog meča, pa će "sokoli" 11. juna dočekati Bosnu i Hercegovinu. Ciklus se završava 14. juna, novim mečom sa Rumunijom, sada u Bukureštu.

"Imaćemo četiri utakmice u kratkom periodu. To je zahtjevno za sve igrače, ali se nadamo da ćemo svi ostati zdravi što je najbitnije, a onda i da spremni dočekamo utakmice. Idemo redom, utakmicu po utakmicu", kazao je Vukotić.

Povezani članci

01. Jun 2022.

Karte za Crna Gora - Rumunija od dva do osam eura

Iako je Bosna i Hercegovina žrijebana iz prvog, Finska iz drugog, a Rumunija tek iz trećeg šešira, u našoj selekciji (Crna Gora je bila u četvrtom) vide "trikolore sa Karpata" kao najjaču selekciju u grupi.

Kazao je to selektor Radulović, Vukotić se slaže.

"Mislim da su najkvalitetniji u našoj grupi, ali, kao što sam rekao, ići ćemo utakmicu po utakmicu".

Iza 23-godišnjeg ljevonogog veziste je solidna sezona u portugalskom šampionatu.

"Moja prva sezone u prvoj ligi Portugala, koja je među šest-sedam najboljih u Evropi. Odigrao sam 25 utakmica, imao sam povredu početkom godine, zbog koje me nije bilo na prvom okupljanju reprezntacije. Nadam se da će sljedeća sezona biti još bolja", poručio je Vukotić.

Bonus video: