Savićević: Lako je dokazati ispravnost našeg rada, jer FSCG od 2006. do danas radi u skladu sa zakonima

Skupštini je prisustvovalo 29 od 45 delegata, među njima nije bilo predstavnika klubova koji nisu učestvovali ni na prošlogodišnjoj Izbornoj skupštini – Sutjeske, Rudara, Petrovca, Zete, kao ni delegata iz Udruženja klubova – Jug

8896 pregleda 11 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Finansijsko poslovanje Fudbalskog saveza prikazano je na fer, istinit način i adekvatno iskazuje njegov finansijski položaj i uspješnost, kao i novčane tokove u skladu sa važećom računovodstvenom zakonskom regulativom, stoji u Finansijskom izvještaju koji je danas usvojila Skupština FSCG.

Navodi se da je uprkos dugogodišnjoj nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u okruženju dodatno otežanoj COVID pandemijom, FSCG i u prethodnoj godini nastavio sa realizacijom svojih programskih zadataka.

"Takvo opredjeljenje, uz ograničenje u smanjenim prihodima iz UEFA i FIFA fondova i nešto manjim prihodima od TV prava podvlačenjem crte na posljednji dan 2021. godine rezultiralo je negativnim finansijskim rezultatom u iznosu od 1,6 miliona eura", kazao je rukovodilac finansijskog odeljenja u Fudbalskom savezu Mirko Janičić.

On je predstavljajući izvještaj kazao da, kako je u prethodnom periodu izvršena eksterna procjena vrijednosti zemljišta, građevinskih objekata i opreme i po tom osnovu značajno uvećana njihova priznata vrijednost, to imalo posljedice na umanjenje efekta ovogodišnjeg finansijskog rezultata.

Saopšteno je da je u prethodnoj godini ostvareno uvećanje stalne imovine za oko 830 hiljada eura.

“Ukupni prihodi su u 2021. godini smanjeni za oko 21 odsto ponajviše zbog umanjenih doznaka od UEFA i FIFA. Ako se zna da su te doznake u prethodnoj godini bile neuobičajeno uvećane zbog COVID pandemije onda ovogodišnje smanjenje dobija svoje opravdanje. Zbirno, prihodi od doznačenih sredstava od UEFA i FIFA su u prethodnoj godini iznosili 6,8 miliona ili 76,24 odsto ukupnih prihoda. Od toga od UEFA smo prihodovali 5,06 miliona ili 56,43 odsto, a od FIFA 1.778 ili 19,81 odsto ukupnih prihoda", rekao je Janičić.

Prema njegovim riječima, namjena tih doznačenih sredstava je strogo propisana UEFA I FIFA Pravilnicima, a suštinski je namijenjena pokriću troškova savezima u ostvarenju njihovih aktivnosti.

On je istakao da su ukupni rashodi u 2021. godini manji u odnosu na 2020. godinu za oko 12 odsto.

"Troškovi pomoći klubovima I Udruženjima FSCG, troškovi reprezentativnih selekcija i zarade i naknade zarada učestvuju u ukupnim troškovima sa preko 80 odsto. Od toga ulaganje u fudbalsku infrastrukturu i novčana davanja klubovima i udruženjima učestvuju sa oko 48, a zarade i naknade zarada i troškovi reprezentativnih selekcija sa po 16 odsto", kazao je Janičić.

Jednoglasno su usvojeni i Izvještaj aktivnostima Fudbalskog saveza u periodu između dvije Skupštine i predlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Disciplinskog pravilnika Fudalskog saveza.

Skupština je za novog člana Izršnog odbora imenovala Željka Janovića, nekadašnjeg fudbalera Budućnosti i aktuelnog predsjednika Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

On je zamijenio predsjednika Fudbalskog kluba Budućnost Veselina Mijača, koji je podnio ostavku.

Predsjednik Dejan Savićević kazao je da je Fudbalski savez uložio je prethodne dvije, posebno posljednjih 12 mjeseci, velike napore da omogući funkcionisanje svih klubova i na taj način zadovolji potrebe velikog broja fudbalera i fudbalerki da se bave najljepšem igrom na svijetu.

Prema njegovim riječima, posljednice pandemije imale su najveći uticaj na razvoj i dinamiku infrastruktunih projekata, ali da oni uprkos svemu nijesu zaustavljeni.

"Kupovinom zemljišta u Bijelom Polju stvoreni su preduslovi za izgradnju fudbalskog kampa. Sa opštinom Berane potpisan je sporazum o saradnji i finansiranju rekonstrukcije zapadne tribine Gradskog stadiona. U Tuzima su stvoreni uslovi za izgradnje tribine stadiona Tuško polje. Rekonstruisaćemo i fudbalsku infrastrukturu u Murinu. Nadam se da će u periodu pred nama biti završeni i stadioni na Cetinju i Donjoj Gorici, kao i tribina u Nikšiću", rekao je Savićević.

Skupštini je prisustvovalo 29 od 45 delegata, među njima nije bilo predstavnika klubova koji nisu učestvovali ni na prošlogodišnjoj Izbornoj skupštini – Sutjeske, Rudara, Petrovca, Zete, kao ni delegata iz Udruženja klubova – Jug. Nije bilo ni delegata Budućnosti.

Savićević je saopštio da će, nakon zahtjeva trećine delegata Skupštine, biti održana vanredna sjednica Udruženja fudbalskih klubova Sjever i da će se glasati o povjerenju predsjednika Vojislava Došljaka.

On je kazao da oni koji pokušavaju da ospore legitimitet Izborne skupštine imaju i podršku određenih političkih struktura.

"Istupi pojedinaca i određenih udruženja u medijima sa ciljem deztavuisanja crnogorske javnosti i iznošenjem niza neistina vezanih za rad saveza i mene kao predsjednika, anonimne prijave državnim organima o izmišljeno evidentiranim nepravilnostima u radu saveza i druge imaginacije, obilježili su aktivnosti određenog broja ljudi, koji su potpomognuti pojedinim političkm subjektima i uticajima, pokušali da destabilizuju savez i dođu do pozicija unutar FSCG. Ipak, na veliku žalost onih koji se trude da pronađu neregularnosti, rad u skladu sa zakonima i to u svim sferama poslovanja, obezbijedio je savezu poziciju iz koje je lako dokazati ispravnost rada FSCG od 2006. do danas", kazao je Savićević.

Delegate Skupštine, uoči početka sjednice, pozdravio je het-trik menadžer UEFA, Slovak Jozef Klimenta.

FSCG može da služi kao primjer kako se koriste finansijska sredstva iz Uefinih programa i kako se razvija fudbal u jednoj maloj zemlji, koja ima ograničene finansijske potencijale. Urađeno je mnogo na infrastrukturi i na razvoju fudbala, kroz početak rada fudbalske akademije. Sve to pokazuje da je FSCG snažna organizacija, koju Uefa veoma poštuje. FSCG će Uefin kroz het-trik program u sljedećem ciklus dobiti 17 miliona eura. UEFA pomaže, ali bismo voljeli i da se uključe i Vlada, lokalne zajednice, sponzori... jer za razvoj fudbala nikada nije dovoljno novca", kazao je Klimenta.

Sjednici je prisustvovalo 29 od ukupno 45 delegata, Koliko broji Skupština Fudbalskog saveza.

Bonus video: