Sutjeska i Budućnost liječe evropske rane

Dva najveća kluba nakon eliminacije iz Evrope nastavljaju takmičenje u domaćem šampionatu - šampion dočekuje Jezero (20), a aktuelni osvajač Kupa sat kasnije gostuje Petrovcu

7179 pregleda 8 komentar(a)
Vuković i Tučević na utakmici sa Jedinstvom u 1. kolu, Foto: FSCG
Vuković i Tučević na utakmici sa Jedinstvom u 1. kolu, Foto: FSCG

Sezonu u Evropi dva najveća crnogorska kluba završila su već u julu - Sutjeska je avanturu okončala neslavno na Farskim Ostrvima, a Budućnost je eliminisana od islandskog Breidablika. Podgorički i nikšićki “plavi” sada se okreću obavezama u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi gdje imaju isti cilj - osvajanje titule.

SAVOVIĆ: AKO SAM JA PROBLEM - TO JE LAKO RJEŠIVO

Nakon kiksa protiv Jedinstva u Bijelom Polju na startu prvenstva, te poraza od Klaksvika u kvalifikacijama za Ligu konferencija, Sutjeska večeras (20) protiv Jezera u Nikšiću ima imperativ pobjede. Aktuelni šampion je u Evropi razočarao, navijači su nezadovoljni, a na meti kritika je trener Milija Savović.

- Mi znamo koliko navijača smo imali tokom godine kada smo osvojili titulu. Znamo koliko navijača je dolazilo da zviždi i negoduje kada smo osvojili titulu. U Crnoj Gori je sve u vezi sa nekim vanfudbalskim stvarima i sa potezima raznih ljudi koji žele ne znam kakve uticaje. Što se mene tiče - ako neko misli da sam ja problem, a najmanji sam ja problem, to je lako rješivo. Zna se kako se to rješava i ko to rješava. Ali, činjenice govore drugačije. Za šta bi trebalo da odgovaram? Za to što sam osvojio titulu? Što sam napravio toliko reprezentativaca? Što je toliko mladih igrača uključeno u ekipu? Je li to nešto što je negativno u svemu ovome što smo radili godinu? To što neko misli - dok sjedi u kafani i analizira onako napamet i paušalno - to je njegova procjena, ali nije relevantna i nije bitna, niti će se tretirati i o njoj razmišljati - rekao je Savović na konferenciji uoči meča s Jezerom.

Računajući i finiš prošle sezone, Sutjeska je na 10 zvaničnih mečeva bez pobjede. Ni večeras neće biti lako, gosti su napravili lijepu uvertiru u prošlom kolu kada su pobijedili Rudar (3:1).

10 utakmica zaredom Sutjeska ne zna za pobjedu u svim takmičenjima, računajući i finiš prethodne sezone. Izgubila je od Budućnosti u revanšu polufinala Kupa Crne Gore prethodne sezone, potom u prvenstvu poražena od istog rivala, te Dečića i Mornara, a remizirala s Petrovcem. Ove sezone je dva puta izgubila od Ludogoreca, jednom od Klaksvika, s kojim je i remizirala na “DG areni”, a nije ni savladala Jedinstvo prethodne sedmice

- Meč s Jezerom neće biti lak. Nadamo se da ćemo početi da igramo kao prošle sezone. Poslije svega što nam se desilo u Evropi, pobjeda nad Jezerom je prioritet. Siguran sam da je ekipa spremna, da se psihološki vratila na pravi put. Utakmice protiv Ludogoreca i Klaksvika su bile teške i nisu izgledale onako kako smo očekivali. Sigurno smo naučili dosta iz tih mečeva. Nadam se da ćemo u prvenstvu pokazati naše najbolje lice i pobijediti Jezero - poručio je kapiten Nikšićana Vladan Giljen.

BUDUĆNOST U PETROVCU TRAŽI PRVU POBJEDU

Nakon što je utakmica s Iskrom u 1. kolu odgođena zbog povratka s Islanda, Budućnost na domaćoj sceni debituje večeras (21) protiv Petrovca na stadionu “Mitar Mićo Goliš”. Početak je komplikovan, Petrovac je gostujućom pobjedom nad Arsenalom (2:0) otvorio sezonu i ima, sigurno, pobjedničke ambicije i u večerašnjem meču.

- Euforija i uzbuđenje uvijek postoje pred početak nove sezone, a tako je i sada - s velikim izazovom čekamo sve naredne utakmice nakon evropskih mečeva. Očekivanja u domaćim okvirima su uvijek najveća, samo ime kluba nas na to obavezuje. Budućnost mora da bude konkurentna i uradićemo sve da vratimo titulu u naš grad - kaže golman Podgoričana Miloš Dragojević.

Početak je težak, jer i Petrovac ima visoke ambicije.

- Petrovac je teško i nezgodno gostovanje, ali takva gostovanja nas čekaju tokom cijele sezone, zato moramo da budemo pravi u svakom trenutku. Imamo jasan cilj ispred sebe, pokušaćemo da otvorimo prvenstvo pobjedom i tako uspješno uđemo u novu prvoligašku sezonu - istakao je Dragojević, koji je osvojio osam od devet trofeja Budućnosti.

U posljednjem meču 2. kola u Kotoru se sastaju novi prvoligaši - Arsenal i Jedinstvo.

Bonus video: