Zvijezde na klupi, naporan rad i forsiranje svoje filozofije: Ten Hag je rizikovao, a rizik se isplatio

Nakon dva poraza na startu sezone Mančester junajted pobjedom nad Liverpulom najavio bolje dane

10051 pregleda 0 komentar(a)
Erik ten Hag, Foto: Reuters
Erik ten Hag, Foto: Reuters

Od šokantnog poraza (2:1) protiv Brajtona na startu sezone, te debakla na gostovanju Brentfordu (4:0), do iznenađujuće pobjede u derbiju protiv Liverpula (2:1) – Mančester junajted i menadžer Erik ten Hag prošli su kroz pravi rolerkoster na početku sezone.

I dok je poraz od Brentforda možda i najniža tačka na kojoj je klub bio u posljednje vrijeme, pobjeda nad „redsima“ može navijačima da posluži kao polazna tačka, trenutak nakon kojeg bi stvari mogle krenuti u dobrom smjeru.

Pobjeda nad Liverpulom došla je nakon oluje koja je traja nedjelju dana, tačnije od meča sa Brentfordom i ubjedljivog poraza, podsjeća Goal.com. Poslije utakmice sa „pčelicama“ Ten Hag je otvoreno u izjavi za medije rekao da bi na toj utakmici rado na poluvremenu zamijenio svih 11 fudbalera, a onda je otkazao slobodan dan i zakazao trening na kojem su igrači trčali 13,8 kilometara. Toliko su fudbaleri Brentforda više pretrčali od „đavola“ na pomenutoj utakmici. Bio je to drugačiji pristup u odnosu na reakciju nakon meča sa Brajtonom – tada je Holanđanin otvoreno stao u zaštitu igračkog kadra.

Ten Hag je bio svjestan da je potrebno odmah da djeluje, da nema vremena za čekanje, jer se bližio meč sa Liverpulom, koji je, i pored lošeg starta sezone, bio favorit. Junajted je pobjedu nad „redsima“ u Premijer ligi čekao od 2018. godine.

Nakon meča sa Brentfordom Ten Hag je priznao propuste u igri i jasno igračima stavio do znanja da greške više neće praštati. Ta njegova odluka imala je širu dimenziju – on smatra da je trening centar u Karingtonu mjesto gdje se rješavaju problemi. Najudobnije mu je na terenu, gdje pod budnim okom ima sve igrače i gdje može odmah da im skrene pažnju na potrebne detalje.

Ali, nije riječ samo o taktici. Ten Hag je na utakmici sa Liverpulom napravio značajan potez – na klupi je ostavio Kristijana Ronalda, kapitena Harija Megvajera, Luka Šoa i Freda. Očigledno je da Holanđanin neke druge igrače smatra liderima.

Rizikovao je i rizik se isplatio – štoperski tandem činili su Rafael Varan i Lisandro Martines i taj postao su odradili besprekorno.

U napadu je bio Markus Rašford, koji je bio van svoje zone komfora i koji bi u nastavku sezone, a naročito ako Ronaldo ode, mogao da bude najistureniji fudbaler. Dobar posao odradio je Bruno Fernandeš, dok je Džejdon Sančo protiv Liverpula pokazao da može biti veoma opasan kada koristi talenat i brzinu.

Junajted će do kraja prelaznog roka možda dovesti još jednog napadača, ali je prije utakmice sa Liverpulom promovisan novi fudbaler – Kazemiro. Brazilac će igrati veliku ulogu u nastojanju da poveže odbranu i vezni red.

Goal.com piše da Ten Hag jasno zna šta želi i da to otvoreno pokazuje u razgovoru sa čelnicima kluba. Nakon Brentforda nije želio da mijenja svoju filozofiju, vjerujući da su greške posljedica loše igre ekipe, a ne njegovih taktičkih zamisli.

„Nisam ovdje zbog sebe, već da pomognem klubu. Znao sam i ranije da je klupa Junajteda izazov i taj izazov sam prihvatio“, rekao je Ten Hag.

Početak je bio loš, ali nakon pobjede nad Liverpulom situacija bi mogla da se promijeni za 180 stepeni. Prvi koraci ka tome već su napravljeni.

Bonus video: