Dvije godine finale, a sad „finale prije finala”

Duel Dečića i Budućnosti u Tuzima (19) apsolutni derbi mečeva osmine finala fudbalskog Kupa Crne Gore. Podgoričani u prethodne dvije sezone bolji u finalima, Tuzani sada traže revanš

7625 pregleda 7 komentar(a)
FK Budućnost - FK Dečić, Foto: FK Budućnost
FK Budućnost - FK Dečić, Foto: FK Budućnost

Prethodne dvije sezone sastali su se u finalu, žrijeb ih je sada spojio čak tri runde ranije - Dečić i Budućnost večeras u Tuzima igraju derbi osmine finala fudbalskog Kupa Crne Gore (19 h).

Jedna od dvije ekipe koje pretenduju na oba trofeja oprostiće se od jednog već na prvoj stepenici, druga će nastaviti misiju kao glavni favorit za pehar Kupa.

Tuzani žele revanš Podgoričanima za poraze u finalima 2021. i 2022. (1:0, pa 3:1), naruku im ide sada to što će igrati na domaćem terenu, i što će se odlučivati u samo jednoj utakmici.

”Prvo kolo Kupa i odmah derbi. Naši ciljevi su jasni, daćemo sve od sebe da pobijedimo i plasiramo se u narednu rundu”, kaže štoper Dečića Igor Ćuković, koji je u maju kao fudbaler Budućnosti presudio Dečiću u finalu i donio Podgoričanima trofej.

Predsnost Tuzana je, dakle, domaći teren, na kojem samo prije tri dana nisu mogli da igraju (protiv Arsenala) jer se travnjak nalazio u vrlo lošem stanju. Da li je tako brzo mogao da se popravi ili ne, tek stigla je dozvola za odigravanje derbija u Tuzima.

Prednost Budućnosti je forma - četiri pobjede i remi nakon dolaska novog trenera Miodraga Džudovića, te povratak na prvo mjesto nakon loše serije koja je kulminirala domaćim porazom, upravo od Dečića 7. avgusta (0:2).

”Mislim da možemo još bolje. Tek je prošlo pet utakmica od kada je novi šef sa nama, polako ulazimo u njegov ritam, prihvatamo ono što zahtijeva od nas i mislim da će tek biti bolje”, kaže napadač Budućnosti Zoran Petrović, strijelac dva gola u nedjelju protiv Jedinstva (2:0).

Dečić je u lošem momentu - dva neočekivano visoka poraza, čak sedam primljenih golova za 180 minuta (3:0 od Sutjeske, 4:2 od Arsenala).

”Nismo bili na nivou, ali padovi su normalni u fudbalu. Mislim da je Kup utakmica protiv Budućnosti pravo vrijeme da izađemo iz krize. Naš rival nema poraza sa novim trenerom, biće teška utakmica, ali mi igramo na našem stadionu, svjesni smo svog kvaliteta i želimo pobjedu”.

Po Petroviću, ofanzivcu Budućnosti, ovo je finale prije finala.

”Smatram da smo Dečić i mi dvije najbolje ekipe u prvenstvu, a protivnik ima mnogo dobrih pojedinaca - i u odbrani i u napadu - koje mi jako dobro znamo. Da igramo pod Goricom, pred našim navijačima, to bi sigurno bila naša prednost. Ipak, igramo u Tuzima, znamo da nas čeka teško gostovanje, ali isto tako znamo šta treba da radimo kako bismo prošli dalje”, istakao je Petrović.

Sutjeska je kraj Bistrice domaćin Jezeru, dok Mornar i Petrovac u Baru igraju reprizu nedjeljnog prvenstvenog duela (1:0). Uz Dečić - Budućnost, to su tri jedina prvoligaška para u osmini finala.

Arsenal gostuje drugoligašu Bokelju u Kotoru - na terenu gdje uglavnom igra prvoligaške domaće utakmice, dok je Zeta domaćin Rudaru. Iskra gostuje Komu, Jedinstvo čeka Mladost DG, a sudar Podgorice i Igala jedini je klasični drugoligaški okršaj.

Za prolaz u četvrtfinale igra se samo jedan meč, a ako nakon 90 minuta igre ne bude pobjednika odmah će se pucati penali.

Parovi 1/8 finala

SUTJESKA - JEZERO (16.30 h)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

JEDINSTVO - OFK MLADOST DG (16.30)

Sudija: Nikola Cvijović (Budva)

BOKELJ - ARSENAL (17)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

PODGORICA - IGALO (18)

Sudija: Vladimir Bjelica (Nikšić)

KOM - ISKRA (18)

Sudija: Vojin Vojinović (Podgorica)

ZETA - RUDAR (18)

Sudija: Miraš Cerović (Podgorica)

MORNAR - PETROVAC (19)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

DEČIĆ - BUDUĆNOST (19)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Bonus video: