Atletiko isključuje sosiose koji su vrijeđali Vinisijusa

Neki pripadnici navijačke grupe „Frente Atletico” nosili igračku majmuna ispred stadiona „Civitas Metropolitano” i uzvikivali: „Vinisijuse, ti si majmun”

10078 pregleda 0 komentar(a)
Ples u inat svima: Rodrigo i Vinisijus Žunior slave gol protiv Atletika, Foto: Manu Fernandez/AP
Ples u inat svima: Rodrigo i Vinisijus Žunior slave gol protiv Atletika, Foto: Manu Fernandez/AP

Mnogo bure diglo se oko Vinisijusa Žuniora, koji je prethodnih dana na meti rasističkih napada u Španiji.

Brazilac je bio u centru pažnje kada je zaplesao nakon gola protiv Majorke, pa je fudbalski agent, Pedro Bravo, rekao da bi Vinisijus „trebalo da prestane da se ponaša kao majmun”.

Jedan od najboljih fudbalera svijeta nije doprinio smirivanju strasti, rekao je da jedino čime tamnoputi Brazilac u Evropi može da odgovori na rasizam je ples, a onda mu je i voditelj čuvene emisije „Ćiringito”, Đosep Pedrerol, poručio da prestane da se majmuniše.

Pedrerol se kasnije pravdao da taj izraz u Španiji nije rasistički, već da karakteriše ružno ponašanje.

Sve to je bilo samo uvod u ono što je sjajno krilo dočekali pred „Derbi Madrilenjo” sa Atletikom, kada je najvatrenija navijačka grupa „kolćonerosa”, „Frente Atletico”, krenula u rasističku akciju.

Neki su čak nosili igračku majmuna ispred stadiona „Civitas Metropolitano” i uzvikivali: „Vinisijuse, ti si majmun”.

Zbog toga je reagovala uprava Atletika, koja je poručila da će tim navijačima, kada budu identifikovani, biti oduzet status sosiosa (članova kluba) i zabranjen ulazak na stadion.

„Atletiko Madrid žali zbog nedopustivih uzvika manje grupe navijača ispred stadiona prije derbija. Rasizam je uvijek bio jedna od najvećih pošasti u našem društvu, a nažalost svijet fudbala i klubovi nisu oslobođeni njegovog prisustva. Ovi povici u nama stvaraju ogromnu odbojnost i ogorčenje i nećemo dozvoliti da se bilo koja osoba krije iza naših boja da bi iznijela rasističke i ksenofobične uvrede. Zbog toga smo ponudili vlastima potpunu saradnju u istrazi događaja van stadiona i tražimo identifikaciju lica koja su u tome učestvovala, kako bismo ih odmah isključili iz članstva”, objavili su iz Atletika.

Bonus video: