Zlatna lopta: Real zna kako da vodi kampanju za osvajanje nagrade, nekad je izbor bio Ronaldo, sada je Benzema

"Realova strategija je da podržava jednog igrača. Godinama je to bio Kristijano Ronaldo, a sada je to Karim Benzema. To sprečava da se glasovi rasipaju", kaže Fere

3027 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osvajač Zlatne lopte, najvećeg pojedinačnog priznanja u fudbalu, biće poznat u ponedjeljak, a Paskal Fere, direktor Frans fudbala, magazina koji dodjeljuje nagradu od 1956. godine, ne želi ni da nagovijesti ko je osvajač za 2022. godini.

Prvi favorit je Karim Benzema, as Reala, iza koga stoji i moćan klub, koji “zna kako da organizuje kampanju".

„Florentino Perez dobro organizuje kampanje, na tih način, da nije napadan, sve što radi je legitimno“, kaže Fere u intervjuu agenciji EFE.

Fere kaže kampanja „ne odlučuje pobjednika, ali može da te natjera da se neko osjeća kao gubitnik“.

"Realova strategija je da podržava jednog igrača. Godinama je to bio Kristijano Ronaldo, a sada je to Karim Benzema. To sprečava da se glasovi rasipaju", kaže on.

"Oni znaju kako ovo funkcioniše. Nije slučajno što je taj klub osvojio najviše nagrada", kaže Fere.

Prvi put u 15 godina, Leo Mesi, dobitnik sedam nagrada, nije među kandidatima, što je „gigantski događaj u istoriji Zlatne lopte“, smatra Fere, ali ističe da je „Zlatna lopta je Mesi, Mesi je Zlatna lopta".

"Njegov rekord će teško biti dostižan, on je personifikacija Zlatne lopte, jer kombinuje individualne i kolektivne vrijednosti, ali i dugovječnost", kaže Fere, ističući da je Argentinac bio „strašno uzbuđen“ kada ga je zvao posljednja dva puta da objavi da je pobednik.

“2019. mi je rekao da je zaboravio osjećaj zadovoljstva zbog osvajanja i da je shvatio da mu je to nedostajalo. 2021. sam imao utisak da razgovara sa djetetom“, kaže Fere.

"To je za Mesija i Kristijana veoma važna nagrada. Zlatna lopta je jedna od rijetkih stvari koja se ne može kupiti. To ih čini poniznim pred ovakvom vrstom nagrade, čini ih djecom", dodaje on.

Mnogo se sadsa priča o rivalstvu između Kilijana Mbapea i Erlinga Halanda...

“Ali nijedan od njih nije osvojio Ligu šampiona. U Mbapeovim godinama Mesi je već imao dvije Zlatne lopte. Ako žele da uspostave sličan rivalitet, moraju da osvajaju velike trofeje. Mesiju i Ronaldu nije trebalo toliko dugo", kaže on.

Žao mu je, priznaje, što neka imena nedostaju na listi dobitnika.

“Robert Levandovski, Ćavi i Andres Inijesta", kazao je Fere.

Bonus video: