Nekadašnji golman Dečiča živi američki san

Đoković u SAD stvara trenersko ime, u finišu sezone ima ulogu privremenog šefa stručnog štaba u tamošnjem trećeligašu

39253 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Samuel Allen/Michigan Stars
Foto: Samuel Allen/Michigan Stars

Prosječnom ljubitelju fudbala u Crnoj Gori ne znači puno ime Mičigen starsa, kluba koji se takmiči u Trećoj ligi Sjedinjenih Američkih Država.

U pitanju je profesionalni fudbalski klub osnovan 1982. godine u kojem trenerski posao uči Enis Đoković, nekadašnji golman Dečića i albanske Vlaznije.

Đoković je sa samo 15 godina bio priključen prvom timu Dečića, 2015. je prinudno završio igračku karijeru. Sada, sa 35 i po (u februaru puni 36) može da se pohvali da je od trenera golmana u Mičigen starsu došao do funkcije "mistera".

"Prošlo je šest kola od kada sam promovisan u privremenog trenera, to ću biti do kraja sezone. Bili smo četvrti na tabeli, a u pretposljednjem kolu regularnomg dijela smo osigurali treće mjesto, pa ćemo u plej-ofu prvu utakmicu igrati kod kuće. Imali smo tri pobjede i dva remija sa gol-razlikom 6:0, a u posljednjem kolu, kada smo ispunili cilj, dali smo šansu mlađim igračima. Poraženi smo 3:2, sada se spremamo za plej-of", kaže Đoković za "Vijesti".

U SAD je od 2015, daleko od toga da je početak bio idealan.

Enis Đoković
foto: Samuel Allen/Michigan Stars

"Kada sam završio igračku karijeru imao sam ideju da budem trener ili menadžer. Tri godine sam u SAD “lutao” u potrazi za pravim poslom, a onda sam 2018. upoznao Miodraga Mikija Đerisila, sada dobrog prijatelja, koji je vlasnik privatne akademije za mlađe kategorije. Akademiju pohađa oko 500 djece, tu sam počeo da radim kao trener golmana i pionira", kaže Đoković.

A onda - Mičigen stars.

"Prije dvije godine me je kontaktirao predsjednik Mičigen starsa Đerđ Junčaj, inače naš čovjek. Počeo sam da radim sa golmanima. Tu sam i danas, s tim što sam nedavno postao privremeni trener", priča Đoković.

Privremeni trener, ili što bi rekli Amerikanci "caretaker manager", svejedno je za momka koji je nov u ovom poslu.

"Imam UEFA B licencu, ona je dovoljna da se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi trećeligaški klub. Predsjednik je odlučio da mi da šansu, on i ja vodimo ekipu, tu su još dva saradnika u stručnom štabu i bićemo zajedno do kraja sezone", pojašnjava Đoković.

Enis Đoković
foto: Samuel Allen/Michigan Stars

Američki sistem daje šansu svima. Nije bitna samo pobjeda, već i način na koji se do nje dolazi.

"Od kada je selektor A tima bio Jirgen Klisman, značajno se promijenio sistem edukacije trenera. Nije sve u rezultatu, čak je i format takmičenja neobičan, jer posljednja ekipa na tabeli ne ispada iz lige. Problem, ipak, predstavlja koledž, zato što studenti nemaju pravo da igraju kao profesionalci. Ako odu u profesionalce, onda gube stipendiju. I onda se uglavnom odluče na siguran potez i ostaju da igraju na koledžu, gdje sezona traje ukupno dva mjeseca i igraju se tri utakmice u razmaku od pet dana. Tu fudbaleri gube mnogo u razvoju", poručio je Đoković.

Fudbal (ili soker - kako ga zovu Amerikanci), na mnogo je većem nivou u ovom vijeku. SAD će 2026. organizovati i Mundijal zajedno sa Kanadom i Meksikom, nakon što su to samostalno učinile još 1994.

Enis Đoković
foto: Samuel Allen/Michigan Stars

"Kažu da je posljednjih dvadesetak godina sve drugačije što se tiče fudbala. Provjereno znam za podatak da 50 odsto manje srednjoškolaca trenira američki fudbal nego ranije i da su se okrenuli “sokeru”. To govori da je popularan, vidi se to i po kvalitetu MSL lige u kojoj ima mnogo stranaca sa svih kontinenata. A i Mundijal 2026. je fantastična reklama za dalji razvitak i vjerujem da ćemo svi biti na dobitku".

Enisova trenerska karijera se nastavlja, možda čak i u Evropi.

"Treba još dosta da učim i napredujem da bih došao do nivoa koji želim. Formirao sam porodicu i život u Americi, ali volio bih da se jednog dana vratim u Evropu, bilo da je to Crna Gora, region ili šire", zaključio je Đoković.

Bonus video: