Energija sa klupe i golgeterski povratak Savića

Stefan Savić je zbog povrede preskočio cijelu Ligu nacija, a prvi meč za reprezentaciju nakon šest mjeseci krunisao sa dva gola. Izmjene u nastavku pogurale Crnu Goru do 2:2 protiv Slovačke. U nedjelju sa Slovenijom u Ljubljani

20433 pregleda 8 komentar(a)
Savić u duelu sa Boženikom, Foto: FSCG
Savić u duelu sa Boženikom, Foto: FSCG

Crna Gora nije pobijedila Slovačku, ali je utisak pozitivan nakon podgoričkih 2:2 - zbog reakcije u posljednjih pola sata, želje da se nadoknadi minus od dva gola razlike iako se radilo o običnom prijateljskom meču, igranom pred sablasno praznim tribinama.

Izabranici Miodraga Radulovića furiozno su odigrali finiš utakmice, zahvaljujući prije svega energiji sa klupe - Driton Camaj i Novica Eraković pokazali su da zaslužuju da nose reprezentativni dres, Dušan Bakić je imao odličan debi, uz impuls Vukana Savićevića iz veznog reda.

Na kraju, pečat kapitena - Stefan Savić je odigrao prvi meč za reprezentaciju nakon osam mjeseci, a treći put je u karijeri postigao dva gola. Isto je uradio u prijateljskom susretu protiv Albanije u Skadru avgusta 2011, kao i u dresu Fiorentine protiv Sampdorije decembra 2012.

PREKID SERIJE PORAZA

Ako ništa drugo, "sokoli" su prekinuli seriju poraza iz septembarskog finiša Lige nacija (dva) i u ljepšoj atmosferi čekaju nedjeljno gostovanje Sloveniji, posljednju utakmicu u godini i posljednji test pred martovski start kvalifikacija za EP.

Dva lica je imao podgorički duel, igran pred svega 1.109 gledalaca, koliko su ulaznica očitali senzori na ulazima.

U prvih sat - loše, bezidejno, povremeno i nervozno, uz ambijent na stadionu kao da se igrala osrednja utakmica Crnogorske fudbalske lige.

U finišu, kada je naša selekcija počela da ređa šanse, činilo se da je na tribinama mnogo više ljudi - takvo je bilo nalektrisanje.

Radulović je od prvog minuta poslao na teren sve raspoloživa snage i prilično jak tim (bez odsutnih Jovetića, Vujačića, Hakšabanovića), uz dva klasična napadača, "teške" devetke - Mugošu i Krstovića.

Na drugoj strani, solidan tim Slovačke - sa Dubravkom iz Mančester junajteda, Škrinjarom iz Intera, Lobotkom iz Napolija, uz fudbalere Vitesea, Fejnorda, Kelna, Boaviste... Ekipa koja sigurno ne zaslužuje peti šešir na žrijebu.

Bilo je neke energije na početku u crnogorskom timu, pokušaja, prekida... Umirili su, međutim, sve to Slovaci u 15. minutu, nakon fantasične tropotezne akcije koju je započeo Lobotka, nastavio Kucka, a završio lijevi bek Fejnorda Hancko. Lazar Carević, prvi put starter na golu, bio je nemoćan.

Primljeni gol usporio je naš tim, polušansu je imao samo Šipčić, dok su se Slovaci opustili, počeli da čuvaju loptu, nekad toliko efektno da su pobrali aplauze sa tribina.

Deset kornera izvela ja crnogorska reprezentacija u prvom poluvremenu - bez opasnosti po Duvravku, a Slovaci su dali gol iz prvog udarca iz ugla.

Igrao se 47. minut kada je lopta pogodila usamljenog Boženika u srcu šesnaesterca, srećno se odbila do Kucke, a tu nije bilo nikoga od crnogorskih igrača da pravovremeno reaguje - opet je Carević bio nemoćan za 0:2.

IZMJENE OŽIVILE CRNU GORU

Još na poluvremenu su ušli Eraković i Camaj, u 58. debitant Bakić, u 70. Savićević i Nikola Vukčević - njihova sinergija donijela je dominaciju, šanse i golove.

Bakić je u 60. minutu nakon sjajne akcije sa Erakovićem imao sjajnu šansu da se upiše na debiju - odbranio je Dubravka, opasan udarac imao je i Nikola Krstović, a onda je Savić u 77. minutu odlično skočio nakon kornera Savićevića i pogodio za 1:2.

Potom, novi talas napada i velikih šansi - stativa Camaja, pokušaji Bakića i Krstovića, dobar slobodan udarac Savićevića (opet Dubravka). I konačno, zasluženo izjednačenje - sudija iz BiH Irfan Preljo procijenio je da je lopta zakačila ruku Zrelaka nakon udarca Marušića, dao mu drugi žuti karton, i pokazao na penal.

Prekid, protest Slovaka, te silovit udarac Savića sa bijele tačke za 2:2 - curio je osmi minut sudijskog dodatka.

CRNA GORA - SLOVAČKA 2:2

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.109. Sudija: Irfan Preljo (BiH). Strijelci: Savić u 77. i 90+8. (penal) za Crnu Goru, Hancko u 15. i Kucka u 47. minutu za Slovačku. Žuti kartoni: Lončar, Vešović, Bakić (Crna Gora), Đuriš, Kucka, Škrinjar, Zrelak (Slovačka). Crveni karton: Zrelak (Slovačka) u 90+5. minutu.

Crna Gora: Carević, Vešović (56. Bakić), Savić, Šipčić, Radunović, Lončar (70. Vukčević), Janković (70. Savićević), Marušić, Jovović (46. Camaj), Krstović (90.+3 Tomašević), Mugoša (46. Eraković).

Slovačka: Dubravka, Šatka, Đuriš, Duda (83. Beneš), Boženik (83. Zrelak), Škrinijar, Hancko, Valo, Kucka, Bero, Lobotka.

Bonus video: