„Elf” zavisi i od sebe i od Španije

Samo u jednom slučaju Njemci ne zavise od ishoda utakmice Japan - Španija: pobjeda od 8:0 protiv Kostarike (20 h), ili ubjedljivija, vodi ih u osminu finala pa čak i ako Japanci naprave još jednu čudesnu senzaciju i savladaju “furiju”

4978 pregleda 0 komentar(a)
Njemci vjeruju u sebe, vjeruju i u Španiju: Flik sa fudbalerima, Foto: JOHN SIBLEY
Njemci vjeruju u sebe, vjeruju i u Španiju: Flik sa fudbalerima, Foto: JOHN SIBLEY

Ako je neka grupa na Mundijalu u Kataru imala podjelu na klasične favorite i autsajdere - to je bila grupa E.

Ali, prognoza da će dvije evropske sile bez problema doći do nokaut faze su srušene u prvom kolu, kada je Japan šokirao Njemačku (2:1) i doveo “elf” na rub eliminacije.

Izvukli su se Njemci, iznenađujućom pobjedom Kostarike nad Japanom (1:0), te kasno izborenim remijem u duelu sa Španijom (1:1), ali u posljednju rundu i duel sa Kostarikancima ne ulaze spokojno - daleko od toga.

Čak je protivnik, na papiru, u boljoj poziciji, jer bi mu i bod bio dovoljan, ako Španija pobijedi Japan.

Samo u jednom slučaju Njemci ne zavise od ishoda utakmice Japan - Španija - 0 pobjeda od 8:0 ili ubjedljivija, vodi ih u osminu finala, pa i ako Japanci naprave još jednu čudesnu senzaciju i savladaju “furiju”.

”Mislim da bi bilo veoma nadmeno i apsolutno potcjenjivački prema Kostariki ako budemo razmišljali da ćemo dati osam golova”, kazao je selektor Hansi Flik.

Grafika
foto: Graphic News

Cinici bi nastavili - ako je Španija mogla da im “ubaci” sedam, zašto ne bi Njemačka jedan više...

”Niko nije zalutao ovdje, Kostarika je jak defanzivan tim. Moramo da poštujemo to što su nakon poraza od 7:0 reagovali i dobili naredni meč”, naglasio je Flik.

Realnije, naravno, zvuči epilog u kome će bilo kakva pobjeda biti dovoljna Njemačkoj da se ugura među 16 najboljih, s tim da bi joj u slučaju da se drugi meč u grupi završi neriješeno bio potreban trijumf od najmanje dva gola razlike.

”Želimo od starta da napravimo pritisak na protivnika, da što je moguće prije osiguramo pobjedu i pratimo šta se događa na drugom meču. Moramo da pratimo, takva je situacija, ali ne osjećamo pritisak. Mi želimo da završimo naš posao, da utičemo na ono na šta možemo da utičemo”.

Njemačka je Mundijal u Rusiji završila u grupnoj fazi, i to sa statusom aktuelnog šampiona - šta ako se dogodi još jedna bolna eliminacija, bilo je novinarsko pitanje za Flika.

”Što se mene tiče - ništa. Imam ugovor do 2024. godine i jedva čekam Evropsko prvenstvo u našoj zemlji”, glasio je njegov odgovor.

U najavi meča sa Kostarikom, Flik nije želio da otkriva sastav, nije potvrdio da će Niklas Filkrug, strijelac važnog gola protiv Španije, biti prvi izbor u napadu.

”Svih 26 igrača su spremni i u konkurenciji”, kazao je Flik.

Kostarika je nakon nokauta na startu, iz jedinog šuta na gol spriječila Japan da proslavi prolaz u osminu finala...

”Znamo da nas ponovo čekaju intenzivnih 90 minuta i mnogo pritiska. Borićemo se, to što nam se dogodilo protiv Španije jako nas je zaboljelo. Ne želimo da nam se ponovi tako nešto, a svjesni smo protiv koga igramo. Živi smo, imamo pravo da sanjamo”, rekao je selektor Kostarike Luis Fernando Suares.

Duel između Njemačke i Kostarike ući će u istoriju kao prvi na Svjetskom prvenstvu koji će suditi žena - Francuskinja Stefani Frapar.

Bonus video: