Posebna utakmica: Englezi moraju da zaustave Mbapea, Dešan vjeruje u snagu Francuske

Aktuelni prvak svijeta protiv Albiona od 20 sati

5720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ako neko zna kako je naći se u završnici Mundijala, onda je to Didije Dešan - kao igrač je bio prvak svijeta 1998, 20 godina kasnije se radovao kao selektor Francuske.

Uoči večerašnjeg četvrtfinala sa Engleskom (20 sati) Dešan je dovoljno iskusan da nema stresa.

"Jeste da je važnost mečeva velika, ali kakav stres - uživanje je i radost igrati ovakve utakmice. Naravno, sa ciljem da idemo u polufinale", rekao je Dešan.

Francuska je i prije šampionata bila u najužem krugu kandidata za titulu, ali još od Brazila 1958. i 1962. godine nijedna selekcija nije odbranila svjetski naslov. Albion je, kako kaže Dešan, poseban rival.

"Utakmice sa Englezima imaju poseban ukus", istakao je Dešan i udijelio mnogo komplimenata engleskoj selekciji:

"Dobri su u svim fazama. Priča se da su najopasniji u kontrama, da su brzi... Jesu, ali brzinom se ne daju golovi, potrebno je da pored brzine imaju još mnogo toga. Znaju da budu opasni i iz posjeda, prekida... Nemaju slabe tačke, možda može da se kaže da neke stvari rade manje dobro. Veoma poštujem Gareta Sautgejta, uradio je velike stvari sa Engleskom", dodao je Dešan.

U fokusu je Kilijan Mbape, u Engleskoj se vodi rasprava o tome može li Kajl Voker da zaustavi vihornog Francuza.

"Sigurno će pokušati da naprave nešto, ali Kilijan je sposoban da stvori prednost i razliku", kazao je Dešan.

Engleski fudbal odlično zna Igo Ljoris, dugogodišnji golman Totenhema, koji će biti na suprotnim stranama sa klupskim saigračem Harijem Kejnom, najopasnijim engleskim napadačem.

"Devet godina smo zajedno, imamo sjajan odnos. Na utakmici - jedan protiv drugog, sasvim normalno. Odličan je napadač, najopasniji je iz šesnaesterca, ali ima i druge kvalitete", rekao je Ljoris.

Engleska želi drugi put zaredom da dođe do polufinala, a onda ko zna - ni druga titula u istoriji nije nemoguća misija.

Garet Sautgejt, SP Katar 2022.
foto: Reuters

"Mislim da smo vremenom naučili da se nosimo sa pritiskom koji donose velike utakmice i da se to vidi na terenu. Prošle godine smo na Euru igrali prvo finale nakon 55 godina, u Rusiji smo igrali polufinale... Dakle, iskustvo velikih mečeva postoji, svi oni su nas pripremali za ovakve noći", rekao je Sautgejt koji želi da obraduje naciju:

"Osjećamo ogromnu podršku i ona nas čini jačima. Mislim da smo do sada pokazali konstantu u Kataru, ali svaki meč je priča za sebe, a četvrtfinala su često najvažniji dueli na velikim turnirima. Francuska? To je tim koji nema manu, ali detalji odlučuju i u napadu i u odbrani. Da li smo spremni? Apsolutno", jasan je Sautgejt.

ENGLESKA - FRANCUSKA

Al Kor - Stadion “Al Bajt”. Kapacitet: 68.895. Sudija: Vilton Sampajo (Brazil). Početak u 20 sati.

Engleska (4-3-3): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer, Šo - Belingem, Rajs, Henderson - Saka, Kejn, Foden.

Francuska (4-2-3-1): Ljoris - Kunde, Varan, Upamekano, T. Ernandes - Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape - Žiru.

kostur Mundijala u Kataru
foto: Sofascore

Bonus video: