Uspon Mladosti: Dva meča su nam pokazala put ka eliti

Nakon poraza od Podgorice sam želio da napustim klupu, a onda smo protiv Koma i Otranta pokazali ono što sam znao da možemo i u velikom stilu došli do Prve lige - kaže trener Mladosti DG Marko Šćepanović

7549 pregleda 8 komentar(a)
Mladost DG je zasluženo stigla do elite, Foto: Privatna arhiva
Mladost DG je zasluženo stigla do elite, Foto: Privatna arhiva

Fudbalski klub Mladost DG zaslužuje da se o njemu piše kao o sportskom fenomenu. Osnovan je 2019, a u maju 2023. godine slavi istorijski plasman u Meridianbet Prvu fudbalsku ligu.

Za sport kakav je fudbal ovakvi primjeri su rjetkost, pa Mladost DG ima čime da se pohvali nakon što je za vikend kolo prije kraja takmičenja u Drugoj ligi stavila tačku na borbu za prvoligaški status.

- Od prvog dana je cilj bio plasman u Prvu ligu, ali niko od nas nije vjerovao da će se dogoditi tako brzo - kaže trener Mladosti Marko Šćepanović.

Misija je, dakle, ispunjena mnogo ranije od očekivanog, ali nije slučajnost.

- Mladost je nastala kroz saradnju sa FK Podgorica i bilo je predviđeno da kroz Drugu ligu daje šansu mladima. Onda je ta saradnja raskinuta, putevi su se razišli, pa smo odlučili da probamo, vidjeli smo šansu da dobrim radom napravimo nešto bitno.

Dvije godine je Mladost provela u drugom rangu našeg fudbala. Prošle je igrala baraž za popunu 1. CFL, ove je nadmašila taj rezultat i iza sebe ostavila Berane, Bokelj, Kom... A nije sve bilo idealno, daleko od toga.

- Na polusezoni smo bili petoplasirani sa velikim zaostatkom za konkurencijom. Tokom pauze nas je napustilo čak 16 igrača, došlo desetak - imali smo težak zadatak da to prevaziđemo i da napravimo tim. Odradili smo odlične pripreme na zimu, bio sam prezadovoljan, ali već u prvom meču u nastavku smo doživjeli poraz od Podgorice 3:0 nakon kojeg sam bio blizu da napustim klupu. Zašto? Zato što sam osjetio da sam odgovoran - kaže Šćepanović.

Ipak, mladi 40-godišnji stručnjak je ostao, dao ekipi i sebi novu šansu i sezona se okrenula.

- Uslijedio je duel protiv Koma pred koji sam rekao čelnicima kluba da nema tih para ni bilo čega što bi me natjeralo da ostanem ako izgubimo. Odigrali smo odlično, slavili 3:1, odmah potom bili bolji od Otranta u Ulcinju 1:0 gdje smo pobijedili “na tuču”. I to su dvije utakmice za koje mogu da kažem da su nam okrenule sezonu. Poraslo je samopouzdanje, počeli smo da pokazujemo ono što sam znao da možemo i da pobjeđujemo na sve načine - ističe je bivši napadač Budućnosti i Mladosti, internacionalac u Mađarskoj, Iranu, Albaniji...

Bitno je i da se napomene da je Mladost DG do Prve lige stigla sa mladim timom kojem prosjek godina “kvare” napadač Bogdan Milić, vezista Željko Krstović i golman Ljubomir Đurović.

- To je ono što smo od prvog dana podvukli kao obavezno - da nam gro ekipe čine mladi fudbaleri, željni dokazivanja. Naravno, spoj mladosti i iskustva je gotovo uvijek dobar spoj i pokazalo se to u našem slučaju. Rasli smo kao tim kroz drugi dio sezone, imali fantastične serije rezultata i zasluženo smo došli do Prve lige - navodi Šćepanović.

Mladost DG je u nedjelju savladala Igalo 2:1. Ispostavilo se da nije morala, jer je Berane izgubilo od Bokelja i promovisalo novog prvoligaša.

- Rekao sam momcima prije meča sa Igalom da me ne zanima ništa drugo sem ova naša utakmica. Želio sam da se mi pitamo, kao što je bio slučaj posljednjih mjeseci i da proslavimo uspjeh kako dolikuje. I u tome smo uspjeli - dodao je Šćepanović.

Prva liga je svakako drugi nivo u odnosu na drugoligaški karavan. Mladost DG želi da se pojača...

- Imamo planove, već sada smo povukli neke poteze, ali prvo i osnovno je da ja ostanem trener. Narednih sedam dana bi trebalo i to da se riješi, jer obje strane žele da se saradnja nastavi. A ako sve bude kako smo zamislili, Mladost neće odstupiti od strategije - pojačanja će biti uglavnom mladi igrači koji imaju iskustvo igranja u Prvoj ligi. Da može tako pokazuju Arsenal i Jedinstvo koji imaju odličnu sezonu u eliti. Svakako ne želimo da imamo epizodnu ulogu, već da Mladost bude standardan član CFL - zaključio je Šćepanović.

Bonus video: