Svjetsko prvenstvo za žene: Korejke kao Korejci, čudesna Jamajka

Fudbalerke Jamajke su na Mundijal došle zahvaljujući apelu za pomoć putem interneta - eliminisale su Brazil, Korejke izbacile dvostruke svjetske šampionke

5143 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Senzacija ili supersenzacije obilježile su grupnu fazu Svjetskog fudbalskog prvenstva za žene - dvostruke prvakinje Njemice nisu prošle grupu, a sa šampionata u Australiji i na Novom Zelandu ispao je i Brazil.

Njemačka nije uspjela da savlada Južnu Koreju (1:1), uprkos velikoj dominaciji, pa se kobnim ispostavio poraz od Kolumbijki. Južna Koreja je i na muškom Mundijalu u Rusiji bez plej-ofa ostavila Njemačku pobjedom od 2:0.

Iz grupe u Brizbejnu prošli su Kolumbija i Maroko, Korejke su osvojile prvi bod.

Šta tek reći za Brazil. Čuvena Marta nije uspjela da u šestom učešću odvede Brazil do titule pa je najveći uspjeh selekcije srebro 2007. godine, kada su u finalu poražene od Njemica.

Brazilke nisu mogle do gola protiv Jamajke u Melburnu (0:0), iako su dominirale. Rivalke nisu šutnule na gol...

Jamajka je na Mundijal stigla zahvaljujući akciji skupljanja novca putem interneta, što je organizovala majka igračice Solaun.

Jamajka je iznenadila i Francusku na startu (0:0), a postigle su jedan gol u pobjedi nad Panamom (1:0).

Jamajka je prije četiri godine debitovala i tada je u tri poraza imala gol razliku 1:12. Sada će u osmini finala igrati sa Kolumbijom, a Francuska sa Marokom.

Francusku vodi Erv Renar, selektor koji je sa muškom selekcijom Saudijske Arabije nanio šampionu Argentini jedini poraz.

Prolazak u nokaut fazu donijela mu je Vendi Renar, fudbalerka istog prezimena i ikona Liona, sa 14 naslova prvakinje Francuske i osvajačice devet evropskih trofeja.

Bonus video: