Vilda smijenjen, Tome nova selektorka fudbalerki Španije

Vilda je ostao blizak Rubijalesu, kojeg je nedavno Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) suspendovala na 90 dana

7256 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivša fudbalerka Barselone Montse Tome nova je selektorka ženske fudbalske reprezentacije Španije, prenio je danas Fudbalski savez te zemlje (RFEF).

On je prva žena koja će sa klupe predvoditi žpansku reprezentaciju, a na mjestu selektora je zamijenila Horhea Vildu koji je danas smijenjen.

"Kraljevska španska fudbalska federacija imenovala je Montse Tome za selektora ženske reprezentacije i ona će biti prva žena na toj funkciji u Španiji", naveo je RFEF.

Ona je od 2018. gdine bila u stručnom štabu dosadašnjeg selektora Vilde.

Tokom igračke karijere odigrala je 46 utakmica za Barselonu i postigla tri gola.

U nacionalnom dresu upisala je četiri nastupa.

Španski Savez je odluku o smjeni Vilde predstavio kao "jednu od prvih mjera obnove", nakon što je tu organizaciju potresao veliki skandal, kada je predsjednik Luis Rubijales u usta poljubio reprezentativku Dženi Ermoso prilikom dodjele zlatnih medalja na finalu Svjetskog prvenstva u Sidneju.

Ermoso je rekla da poljubac u usta nije bio sporazuman, što Rubijales osporava.

Vilda je ostao blizak Rubijalesu, kojeg je nedavno Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) suspendovala na 90 dana.

Funkciju privremenog predsjednika FS Španije preuzeo je Pedro Roča, koji se danas u otvorenom pismu izvinio javnosti za "neprihvatljivo ponašanje Rubijalesa".

Vilda je na čelu reprezentacije od 2015. godine, a 20. avgusta je doveo Španiju do prve titule prvaka svijeta, pošto su u finalu bile bolje od Engleske sa 1:0.

Prethodno je imao velike uspjehe u mlađim kategorijama Španije, osvojivši između ostalog dvije titule na Evropskom prvenstvu do 17 godina.

Članovi njegovog stručnog štaba ranije su podnijeli ostavke iz protesta zbog ponašanja Rubijalesa.

Bonus video: