Nismo Dinamu dali ni šansu, ovo je najbolja sedmica u mojoj karijeri

Samo nekoliko dana nakon što je dobio premijerni poziv za reprezentaciju Crne Gore, kapiten Balkanija Edvin Kuč proslavio sa svojim timom istorijsku pobjedu nad zagrebačkim Dinamom u Ligi konferencija

5483 pregleda 5 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

U Hrvatskoj nevjerica i salve kritika, na Kosovu euforija i slavlje. To je epilog velike pobjede Balkanija u 2. kolu Lige konferencija nad zagrebačkim Dinamom na stadionu “Fadilj Vokri” u Prištini. Prvak Kosova slavio je protiv šampiona Hrvatske sa 2:0 - ne slučajno, ne “bunkerom” i kontranapadima, već sjajnom, dominantnom partijom i boljom igrom od, posljednjih decenija, najvećeg regionalnog kluba.

Ekipu Balkanija sa kapitenskom trakom predvodio je Edvin Kuč, novi crnogorski reprezentativac. Vezista iz Rožaja nije podlegao euforiji nakon najvećeg uspjeha svog tima i fudbala na Kosovu uopšte.

- Iskreno, nemamo vremena za slavlje, bilo je nakon meča malo radosti u svlačionici, ali jak pljusak i povratak u Suvu Reku nisu dozvolili da to potraje. A zaslužili smo, ne samo rezultatom, više sjajnom igrom svih u ekipi. Potpuno smo ih neutralisali, nismo im dali ništa - ni šansu! Sa druge strane, trebalo je da ubjedljivije pobijedimo. I to Dinama, koji je regionalni Real Madrid. Koliko su samo velikih timova dobili u Ligi šampiona, afirmisali svjetske fudbalske zvijezde i najuspješniji su klub Balkana posljednjih decenija. No, moramo ostati na zemlji, već se pripremamo za utakmicu u nedjelju, opet na istom stadionu ‘Fadilj Vokri’, na kojem je ostvarena najveća pobjeda fudbala na Kosovu, igramo protiv Prištine. Nije, međutim, da nismo svjesni radosti na Kosovu, nepodijeljene i nezavisne od kluba za koji se navija, svi su sa radošću doživjeli naš uspjeh - priča za “Vijesti” 29-godišnji kapiten.

A na Kosovu su mediji odmah pozdravili pobjedu, prenijeli su i reagovanja i utiske hrvatske javnosti, struke i navijača.

- Odmah smo znali reakcije, a razočarenje po njih je tim veće jer nisu očekivali poraz. Došli su sa namjerom da nas pritisnu i očekivali da ćemo probati isključivo iz kontre. Mi smo, za razliku od utakmice protiv Plzenja u 1. kolu kada smo imali samo dan za pripremu, sada potrošili četiri dana u analizi Dinama, njihovog derbija sa Hajdukom. Trener Ilir Daja zabranio je duge lopte, ‘preskakanje’ igre i tražio je od nas visoki presing i pas, put do gola kroz igru. Nije da smo očekivali trijumf, Dinamo je to, mada smo gajili nadu. Mi smo odigrali najbolje što možemo, ali svi. I do prve šanse došao sam ja, ali lopta je prošla pored stative. Pogađali su moji drugovi i sasvim je nebitno ko, važno je da ekipa pobijedi - objasnio je Kuč i dodao:

- Naš trener je već eliminisao Dinamo na putu ka Ligi Evrope na klupi Skenderbega prije nekoliko godina, očigledno je da zna kako protiv njihovog stila i za njih je već “crna beštija” - našalio se Kuč.

On je za sjajne igre sa Balkanijem, dva uzastopna plasmana u grupnu fazu Lige konferencija, nagrađen pozivom u reprezentaciju Cren Gore. Debitovaće za A tim “sokola” u prijateljskom meču protiv Libana naredne sedmice.

- To je ispunjenje sna. Emotivno i profesionalno ova sedmica je najbolja u mojoj karijeri i jedva čekam ponedjeljak da dođem. Ne samo u smislu ponosa zbog radom i zalaganjem zaslužene prilike, već i zbog toga što reprezentacija donosi puno i na profesionalnom planu. Tačno je da se prate igre kluba u Evropi i da puno znače, ali reprezentacija još mnogo, mnogo više. Meni na ljeto ističe ugovor, a reprezentacija znači i bolje ponude. Mada, iskreno, profesionalno i finansijski i ovdje mi je odlično i uživam u dobrom radu i atmosferi - zaključio je Kuč.

U Balkaniju je i crnogorski golman Damir Ljuljanović, koji je sjajno izdanje svoje ekipe i pobjedu nad Dinamom odgledao sa klupe.

Ko je kriv za “ovakav” Dinamo?

U Hrvatskoj se ne stišava bura zbog “pada” njihovog velikana od malog kluba iz Suve Reke. Traže se krivci, ali i opravdanja u povredama i bolesti igrača smanjenim opcijama za trenera Sergeja Jakirovića. Njega kao krivca “ovakvog” Dinama naznačilo je svega 29 odsto anketiranih. U upravi je, prema hrvatskoj javnosti glavni problem, jer nije dovela adekvatna pojačanja, a kao uzrok problema 39 odsto vidi igrače i njihovo nezalaganje.

Mediji su bili nemilosrdni:

“Najveća evropska blamaža Dinama”, napisao je Index.

“Bruka”, kratak i jasan je naslov “Telesporta”.

Mediji su objavili i reagovanje tvorca velikog evropskog Dinama, Zdravka Mamića, koji je zbog presude od šest i po godina zatvora spas našao u egzilu u Bosni i Hercegovini.

“Do trećerazrednog, najslabijeg evropskog kupa, Dinamo je pao tako što je ovog ljeta ispao prvo u pretkolima Lige šampiona i onda Lige Evrope”.

Posljednji u nizu neuspjeha Dinama ove sezone na Fejsbuku je, inače rječiti Mamić, ispratio sa svega tri tačke i pjesmu Indeksa u izvođenu Crvene jabuke - “Bacila je sve niz rijeku!”

Bonus video: