Pogled ka Budimpešti

Mađarska protiv Srbije, večeras u 20.45 na stadionu “Ferenc Puškaš” u Budimpešti, igraju meč od čijeg ishoda zavise i šanse reprezentacije Crne Gore da napravi čudo u finišu kvalifikacija i plasira se na Evropsko prvenstvo

3286 pregleda 0 komentar(a)
Velelepna “Puškaš arena” na kojoj će večeras gostovati Srbija, a u novembru Crna Gora, Foto: Reuters
Velelepna “Puškaš arena” na kojoj će večeras gostovati Srbija, a u novembru Crna Gora, Foto: Reuters

Favoriti grupe G kvalifikacija za Euro Mađarska i Srbija večeras na “Puškaš areni” u Budimpešti igraju derbi koji posebno zanima i crnogorsku reprezentaciju.

U posljednjoj utakmici “lake konjice” u grupi, ekipa Marka Rosija je preokretom slavila protiv “orlova” na stadionu “Rajko Mitić”, ali Mađari ne doživljavaju sebe kao favorite duela u kojem bi našoj reprezentaciji najpovoljniji ishod bio baš pobjeda domaće selekcije.

Mađari zbog povrede ne mogu da računaju na junaka pobjede u Beogradu, Vilija Orbana, ali znaju u čemu je njhova snaga.

- Ne mijenjamo ništa u pripremi, imamo našu rutinu, iako nas čeka važna utakmica. Imamo ih potom još tri i adute da osvojimo još potrebnih šest bodova. Nadamo se da ćemo ih upisati što prije, cilj je pobjeda protiv Srbije, koja ima veće iskustvo i individualni kvalitet, ali nas krasi znanje da napadnemo u posljednjoj trećini terena. Zato nas i ne plaši što je srpski sastav tržišno vredniji - kazao je Rosi i dodao:

- Moji igrači imaju želju za dokazivanjem, ali imamo i igrača u sjajnoj formi poput Rolanda Salaija. Tu je i Dominik Soboslai, koji je univerzalan igrač za bilo koju poziciju - zaključio je Rosi.

Izostanak kapitena Vilija Orbana, defanzivca Lajpciga, Mađari znaju kako da nadomjeste.

- Navikli smo se na igru sa njim u formaciji, ali sada ćemo kolektivnom igrom pokušati da nadomjestimo izostanak, a da sa druge stane odgovorimo na napad rivala bez Dušana Vlahovića. Imamo ideju kako će izgledati napad Srbije bez njega i odgovorićemo - samouvjeren je golman Mađara Denes Dibuš.

U Mađarskoj su potencirali bolje igre Srbije na strani, selektor “orlova” Dragan Piksi Stojković tvrdi da zna zašto je to tako.

- Prekrasna ‘Puškaš arena’ će biti ispunjena i svaki igrač priželjkuje takvu utakmicu. Želimo pune tribine i na našem stadionu protiv Crne Gore. Nama je samo jedna stvar pred očima - plasman na Euro 2024. Puno smo radili ka tom cilju i imali smo žestoke pripreme. Mađarska ima jako dobru ekipu, spremna je i organizovana, što smo vidjeli u Beogradu. Tada su oni bili bolji u prvom poluvremenu, mi u drugom, ali nismo mogli da damo gol. Sada želimo da vratimo ta tri boda, zato smo i došli i momci će dati sve od sebe - istakao je Stojković.

I kapiten “Orlova” Dušan Tadić je bio sličnog mišljenja.

- Do sada smo dosta dobro igrali u gostima i želimo da nastavimo tako. Bilo bi lijepo da pobijedimo, ali i ako se to ne ostvari onda moramo pobijediti Crnu Goru u utorak - jasan je Tadić.

Srbija i Mađarska pred večerašnji duel imaju po 10 bodova, dva više od Crne Gore, s tim što su Mađari odigrali jedan meč manje.

Kalkulacije su komplikovane, ali i jednostavne - pobjeda Mađara dala bi mogućnost Crnoj Gori da protiv Srbije u Beogradu u utorak igra direktan duel i preuzimanje kontrole u borbi za 2. mjesto koje vodi na Evropsko prvenstvo. Remi, a posebno pobjeda Srbije u Budimpešti, značajno bi otežale stvari, iako bi šansa ostala.

Ima još do kraja, a Crna Gora u novembru dočekuje Litvaniju i gostuje Mađarskoj, Srbiju u tom mjesecu čeka samo domaći meč sa Bugarskom, dok Mađare nakon gostovanja Litvaniji u utorak u novembru čekaju put u Bugarsku i domaći meč sa crnogorskom selekcijom.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: