Finiš odnio šansu generacije

Crnogorski fudbaleri uspjeli su da utišaju "Marakanu" nakon majstorije Jovetića za 1:1, da natjeraju srpske navijače da zvižde svojim fudbalerima, u nastavku su do 17 minuta prije kraja imali aktivan remi, ali nisu izdržali - klasa Mitrovića i Tadića donijela domaćinu pobjedu 3:1

25599 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sve do 73. minuta su crnogorski fudbaleri u Beogradu imali rezultat koji ih ostavlja u igri za plasman na Evropsko prvenstvo, imali su i defanzivni blok koji je Srbiju natjerao na najveće moguće napore, domaće navijače da zvižde svojim fudbalerima. Ipak, Crna Gora je bila previše defanzivna u drugom poluvremenu, ili su fudbaleri Srbije natjerali naše da se previše brane, svejedno je - bedem nije izdžao...

"Hrabri sokoli" su izgubili na stadionu "Rajko Mitić" 3:1, sada su im šanse da odu na Euro svedene na teoriju jer u posljednja dva meča moraju da osvoje šest bodova i da se uz to nadaju da će Srbija izgubiti od Bugarske u posljednjem kolu na svom stadionu.

Ne djeluje realno, izgleda da se raspršio još jedan san o velikom takmičenju, možda i posljednji san velike generacije predvođene Stevanom Jovetićem, koji je i večeras pokazao kakvu ima klasu. Klasu koju, nažalost, vjerovatno neće moći da demonstrira na nekom velikom takmičenju...

Da li je Crna Gora bila previše oprezna i defanzivna u nastavku, nakon odličnog provog poluvremena, da li je po svaku cijenu željela da ne izgubi i ostavi sve za novembar - moguće da jeste, a moguće je i da nije imala snage i svježine da kao u prvom poluvremenu izlazi na protivničku polovinu, da ugrozi sprkski gol.

O tome može da se diskutuje i analizira, ali ostaje činjenica da je u Beogradu izgubila od bolje ekipe, baš kao što je to bio slučaj u martu pod Goricom. Tada je sigurno zaslužila više od 0:2, ali je surovo kaznio Dušan Vlahović, a sada joj je presudio Aleksandar Mitrović.

Početak meča je bio miran, sve do devetog minuta kada se u nekoliko sekundi sve okrenulo protiv naše selekcije. Stefan Savić je prvo pogriješio pas na 30 metara od gola "sokola", onda i potcijenio mogućnosti Mitrovića koji se stuštio u kazneni prostor i majstorski udarcem desnom spoljnjom matirao Milana Mijatovića.

Krizirala je Crna Gora nakon vodećeg pogotka protivnika, bila bez ideje, pa je Mitrović već u 12. još jednom zaprijetio Mijatoviću. U 26. je Srbija imala veliku šansu za 2:0 kada je Dušan Tadić lansirao u zicer Andriju Živkovića, ovaj probao iskosa sa desne strane i poslao loptu praktično koji centimetar pored dalje stative.

Preživjela je crnogorska selekcija, sačuvala 1:0 i dočekala šansu da iz kontranapada "rani" Srbiju, baš kao što je to radila Mađarska u subotu. Za to je zaslužan bio Stevan Jovetić koji je u 36. minutu ni iz čega donio izjednačenje.

Srbija je imala korner i napunila kazneni prostor Crne Gore, ali se nije dobro zaštitila na drugoj strani - Saša Lukić i Filip Mladenović su kombinovali na dijelu terena gdje to nisu smjeli, a Edvin Kuč uzeo loptu i poslao pas ka Marku Jankoviću.

Nekoliko sekundi kasnije je bilo 1:1 - Adam Marušić je poslao loptu ka Jovetiću, a as Olimpijakosa uradio ono što najbolje zna - poslao je projektil u dalji ugao golmana Vanje Milinković Savića za veliko slavlje na dijelu južne tribine gdje su se nalazili navijači Crne Gore... Bila je to injekcija koja je bila potrebna našem timu i koja je, a to se odmah vidjelo, zbunila igrače i navijače Srbije. Uslijedila je reakcija s tribina - zvižduci kojima je tim Dragana Stojkovića ispraćen u svlačionicu.

Bio je to znak za Piksija da uvede tešku artiljeriju u nastavku, pa su odmah od starta drugog dijela na teren izašli Sergej Milinković-Savić i Filip Kostić. Razlika se vidjela...

Srbija je pritiskala, Crna Gora nekako odbijala nalete sve do 73. minuta kada je pukla odbrana našeg nacionalnog tima - Milinković-Savić je provukao loptu do Tadića, ovaj našao Mitrovića na ivici peterca i Srbija se praktično ušetala u gol za 2:1. Ispostavilo se da je to bio kraj za Crnu Goru, jer je već u 77. Tadić pogodio desnom nogom sa 20 metara. Tada je stavljena tačka...

SRBIJA - CRNA GORA 3:1 (1:1)

Beograd - Stadion "Rajko Mitić". Gledalaca: 30.000. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska). Strijelci: Mitrović u 9. i 73, Tadić u 77. za Srbiju, Jovetić u 36. minutu za Crnu Goru. Žuti kartoni: Gudelj (Srbija), Savić, Jovović, Tomašević (Crna Gora).

Srbija (3-4-2-1): V. Milinković Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković (90+1. Babić), Gudelj (68. Maksimović), Ilić (46. S. Milinković-Savić), Mladenović (46. Kostić) - Tadić, Lukić (80. Samardžić) - Mitrović.

Crna Gora (3-4-2-1): Mijatović - Tući (85. Mugoša), Savić, Tomašević - Marušić, Janković (85. Osmajić), Kuč (85. Raičković), A. Vukčević (31. Radunović) - Camaj (72. Jovović), Jovetić - Krstović.

Bonus video: