EURO 2024: Osam selekcija već u Njemačkoj, trio iz regiona na milimetar od EP, Hrvatska i Italija (ni)su mirne

Pretposoljednji "prozor" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo otkrio imena prvih putnika za Njemačku, ali mnoge stvari rješavaće se i u novembru

15654 pregleda 4 komentar(a)
Albaniji je protiv Moldavije i Farskih Ostrva dovoljan i bod za drugi plasman na EP, Foto: Reuters
Albaniji je protiv Moldavije i Farskih Ostrva dovoljan i bod za drugi plasman na EP, Foto: Reuters

Belgija, Francuska, Portugal, Španija, Škotska, Turska, Austrija i Engleska nakon oktobarskih kvalifikacija već mogu da rezervišu hotel u Njemačkoj za naredno ljeto.

Tih osam selekcija, uz domaćina Njemačku, obezbijedilo je plasman na Evropsko prvenstvo 2024, a posljednji krug kvalifikacija u novembru otkriće imena još 12 reprezentacija koje će se naći na šampionatu kontinenta.

Za posljednja tri mjesta u martu će se boriti ekipe koje kroz Ligu nacija obezbijede baraž.

U svakom slučaju, iako još nisu matematički u Njemačkoj, nekoliko selekcija praktično je na milimetar od Eura 2024, a među njima i tri iz regiona.

Srbija je pobjedom nad našom selekcijom praktično završila posao oko plasmana na EP, pošto im je u posljednjem kolu u Leskovcu protiv najlošije ekipe u grupi Bugarske dovoljan i bod.

Fenomenalne kavlifikacije iza sebe ima Slovenija - i to ponovo pod dirigentskom palicom Matjaža Keka, koji je "zmajčeke" odveo na Mundijal 2010. Slovenija na krilima sjajnog napadača Benjamina Šeška u grupi H sa 19 bodova zajedno sa Danskom drži vrh, dok je ispod njih senzacionalno Kazahstan sa četiri boda manje.

Fenomenalni Šeško vodi Slovebiju na EP
Fenomenalni Šeško vodi Slovebiju na EPfoto: Reuters

Kek i njegovi momci u posljednja dva kola igraju upravo protiv ova dva rivala - najprije protiv Danske u gostima, pa sa Kazahstanom na svom terenu.

Osim dvije države bivše Jugoslavije pred vratima Njemačke su i naši istočni susjedi. Albanija će u naredne dvije runde igrati protiv Moldavije i Farskih Ostrva, a ekipi koju sa klupe predvode Brazilac Silvinjo i Argentinac Pablo Zabaleta potreban je samo bod da se plasira na EP i iza sebe ostavi Češku i Poljsku.

Od ostalih selekcija blizu vize za Euro 2024 još su i Holandija, Danska i Slovačka, komplikovan put čeka velikane Italiju i Hrvatsku, dok se posebno zanimljiv rasplet očekuje se u grupi I gdje se za EP bore Rumunija, Švajcarska i Izrael.

Ono što je dobro za "azure" i "vatrene" jeste činjenica da bez obzira na ishod kvalifikacija imaju baraž u džepu.

Italija je svakako u boljem položaju, jer ako u novembru najprije dobije otpisanu Sjevernu Makedoniju imaće isti broj bodova kao Ukrajina na drugom mjestu (na vrhu je neprikosnovena Engleska) i meč sa ekipom Sergija Rebrova u gostima na kojem će joj biti dovoljan i bod za Njemačku.

Da li će maestro odvesti Hrvatsku na još jedno veliko takmičenje: Luka Modrić nakon poraza u Kardifu
Da li će maestro odvesti Hrvatsku na još jedno veliko takmičenje: Luka Modrić nakon poraza u Kardifufoto: Reuters

S druge strane, Hrvatska - treća reprezentacija sa posljednjeg Mundijala - nakon poraza u Kardifu više ne drži stvari u svojim rukama. Momci Zlatka Dalića do kraja moraju da pobijede Letoniju u Jermeniju i da se nadaju da Vels neće to uraditi makar u jednoj od njegove posljednje dvije utakmice - protiv Jermenije u gostima ili Turske na svom terenu.

U grupi I naizgled se čini sa su sigurni Rumunija (16 bodova iz osam mečeva) i Švajcarska (15 bodova, sedam mečeva), ali pitaće se oko mnogo toga Izrael koji je odigrao tek šest utakmica i ima 11 bodova, kao i mečeve protiv pomenutog tandema sa vrha do kraja.

U tim duelima ekipa Alona Hazana trebalo je da bude domaćin, ali zbog ratnih dešavanja u toj zemlji jasno je da će se utakmice igrati negdje van Izraela.

Mnogo toga je poznato, ali jasno je da će i novembar donijeti zanimljive duel širom Starog kontinenta.

Bonus video: