Došli da daju sve što imaju u spektakularnom ambijentu: "Nikada ne znate kada fudbal može da vas nagradi"

Crnogorski fudbaleri trenerali na velelepnoj areni "Ferenc Puškaš" u Budimpešti, sjutra protiv Mađarske, pred skoro 70 hiljada gledalaca, završavaju kvalifikacije za EP (15 h). Miodrag Radulović i Stefan Savić govorili pred novinarima. Šanse za plasman samo teoretske

30855 pregleda 14 komentar(a)
Stefan Savić i Miodrag Radulović na današnjoj pres-konferenciji, Foto: FSCG
Stefan Savić i Miodrag Radulović na današnjoj pres-konferenciji, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Hladno vrijeme dočekalo je crnogorske fudbalere u Budimpešti, temperatura oko pet stepeni Celzijusa uz ledeni vjetar sa Dunava, "olakšanje" je što će sjutra, barem za vrijeme odigravanja meča, biti - užareno.

Mađari su rasprodali stadion, skoro 70 hiljada navijača na velepepnoj areni "Ferenc Puškaš" slaviće sa fudbalerima plasman na Evropsko prvenstvo, dok će Crna Gora sa druge strane igrati za svoju slamku nade oslanjajući se na samo teoretsku mogućnost da se pridruži domaćinu na kontinentalnom šampionatu u Njemačkoj.

I da, međutim, ne postoje ni teoretske šanse da se ostvari plasman na veliko takmičenje, crnogorski fudbaleri imaju obavezu da daju sve od sebe i na pravi način završe kvalifikacije, gotovo je jednoglasna poruka Stefana Savića i selektora Miodraga Radulovića.

Crna Gora može na EP samo ako pobijedi Mađarsku, a Srbija u Leksovcu izgubi od "baksuzne" Bugarske.

"Šteta što je Bugarska primila taj gol, imali bismo veliku šansu u posljednjem meču da sve zavisi od nas. Nije prošlo, idemo dalje, pozitivno je to što je ekipa i pored toga izašla na teren na pravi način protiv Litvanije i odigrala jednu od boljih utakmica u posljednje vrijeme", kaže Stefan Savić, koji se vraća u tim pošto je prethodni duel propustio zbog kartona.

Crna Gora, interesantno, nikad nije izgubila od Mađarske. U tri prijateljska duela pobijedila je na istorijskoj premijeri u Podgorici 2007, potom i 2019 (oba puta 2:1), a remizirala u Budimpešti 2008 (bilo je 3:3). U jedinom kvalifikacionom duelu, u junu ove godine u Podgorici je bilo 0:0.

"Nisam znao za taj podatak, ali se i mnogo ne obazirem, jer je svaka utakmica priča za sebe. Mađarska je vrlo kvalitetna reprezentacija koja se kvalifikovala za Euro prije posljednjeg kola. Mi imamo potrebu da pobijedimo, oni ne, jer su već ostvarili plasman, ali siguran sam da će i pored toga izaći jako i kvalitetno da bi se predstavili publici na pravi način i proslavili odlazak na Evropsko prbenstvo", dodaje Savić.

Stefan Savić
foto: FSCG

Šansa Crne Gore je u domenu matematike, alli...

"Dok god postoji, treba se nadati i vjerovati, jer fudbal je čudna igra i sve je moguće. I da nemamo tu malu šansu isto bismo izašli na teren da se takmičimo, kada igrate za reprezentacuju motiv i želja nikada nisu bili sporni. Pokušaćemo da u lijepom ambijentu, u pravoj fudbalskoj atmosferi, odigramo dobru utakmicu i ostvarimo pobjedu. Naravno, osluškivaćemo rezultat sa drugog meča, iako znamo da će biti dosta teško", dodao je Savić.

Selektor Crne Gore Miodrag Radulović čestitao je Mađarima plasman na Evropsko prvenstvo.

"Potpuno zasluženo, pokazali su kontinuitet, dobili su sve rivale u grupi, osim nas - nadam se da neće ni sjutra".

Trijumf protiv Litvanije (2:0) i način na koji je ostvaren za Radulovića je, kako ističe, posebno drag, sjutra je Budimpešti druga epizoda.

"Najavili smo da idemo na obje pobjede. Prvi korak smo uspješno obavili u Podgorici, došli smo ovdje da se nadigravamo i da pokušamo da napravimo i drugi. Najvažnije da ponovimo pristup iz meča sa Litvanijom, nadam se da su igrači odmorni, bio dosta težak teren i očekujem prije svega predstavu u kojoj će publika uživati. Došli smo da damo sve od sebe, a kada to uradite, nekada vas fudbal i nagradi".

Crnogorski selektor je istakao da je Crna Gora dala barem gol na svakoj od posljednjih pet kvalifikacionih utakmica, u kojima je upisala tri pobjede, remi i porez, te da na areni "Ferenc Puškaš" očekuje nastavak tog trenda.

"Želimo da na pravi način završimo kvalifikacije. Meč sa Litvancima smo arhivirali, sada je bitno da pokažemo protiv učesnika Evropskog prvenstva da smo dostojni, da smo imali dobre kvalifikacije".

Miodrag Radulović
foto: FSCG

Crna Gora je sa 11 bodova iz sedam utakmica osigurala treće mjesto.

"Mislim da smo na terenu izgledali bolje nego što je bodovni saldo, iako 11 bodova nije malo, ako se prisjetimo prije 12 godina tada je i 12 bodova bilo dovoljno za drugo mjesto i baraž. Mi želimo i u Budimpešti da uvećamo tu brojku, vidjećemo koliko će i za šta to biti dovoljno", kazao je Radulović.

Povratak Stefana Savića u tim je, kako ističe, dodatno povećao samopouzdanje ekipi koja će u odnosu na postavu koja je počela protiv Litvanaca pretrpjeti nekoliko promjena.

"Potrebna nam je svježina, ali nećemo mijenjati puno, jer su u Podgorici svi pojedinci pružili maksimum, plus igrači koji su ušli sa klupe".

Utakmica Mađarska - Crna Gora u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra se sjutra u 15 sati, sudi Holanđanin Dani Makeli.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: