"Nadoknada" na Dunavu: Crna Gora sanja barem utješnu pobjedu protiv učesnika EP pred 70 hiljada navijača

Crnogorski fudbaleri završavaju kvalifikacije za EP sudarom sa Mađarima na rasprodatom stadionu “Ferenc Puškaš” u Budimpešti (15 sati). Šansa za prolaz na EP iz grupe koja se rješavala uglavnom u sudijskom dodatku vremena je samo teoretska i zahtijeva ogromnu pomoć Bugarske, ali se Stefan Savić još nada: “Fudbal je čudna igra”...

24018 pregleda 26 reakcija 24 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sekunde su nedostajale da ovo bude jedna od najvećih utakmica u 15-godišnjoj istoriji crnogorske reprezentacije u kvalifikacionim ciklusima za velika takmičenja.

Da nesrećni Bugarin Petkov nije u sedmom minutu sudijskog dodatka glavom usmjerio loptu ka svojoj mreži, da je bio barem malo “neprecizniji”, Crna Gora bi danas u Budimpešti jurila pobjedu za plasman na Evropsko prvenstvo. Uz svu predigru i euforiju i najave - navijačke, medijske, kakve utakmica takvog uloga podrazumijeva (sjećamo se “desanta na Prag” 11. 11. 2011).

Još ranije - da Litvanac Černih prije dva mjeseca nije sa ivice šesnaterca, duboko u sudijskoj nadoknadi, naciljao loptu u crnogorski gol, možda bi se takođe odlučivalo danas na Dunavu.

Gol za pobjedu u posljednjim sekundama jednom je, međutim, postigala i Crna Gora (Jovetić protiv Bugarske tri dana nakon Kaunasa), pa treba biti realan - splet okolnosti, ali ponajviše ono što su reprezentacije prikazale na terenu, u grupi koja se uglavnom rješavala u sudijskoj nadoknadi vremena, uticao je na to da “sokole” u Budimpešti u posljednjem kolu samo teorija drži u igri za plasman na Euro. Možda je i fudbalska “naučna fantastika” prikladniji opis scenarija koji priželjkujemo - da Srbija izgubi kod kuće od Bugarske, koja nikog nije dobila, a da Crna Gora prvi put u ovom ciklusu pobijedi jednog favorita, i to u gostima.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Malo ko vjeruje, malo ko se nada, a među njima nisu najbolji crnogorski fudbaleri Stevan Jovetić i Stefan Savić, koji su puno toga prošli u karijeri.

- Dok god postoji šansa treba se nadati i vjerovati, jer fudbal je čudna igra i sve je moguće. Pokušaćemo da u lijepom ambijentu, u pravoj fudbalskoj atmosferi, odigramo dobru utakmicu i ostvarimo pobjedu. Naravno, osluškivaćemo rezultat sa drugog meča, iako znamo da će biti dosta teško - rekao je Savić na pres konferenciji u unutrašnjosti veličanstvene arene “Ferenc Puškaš” u Budimpešti.

Defanzivac madridskog Atletika vraća se u tim nakon što je zbog suspenzije propustio meč sa Litvancima. Trebalo bi da se nađe u prvoj postavi iako je, osim sa kartonima, imao problem i sa povredom.

- Šteta što je Bugarska primila taj gol, imali bismo veliku šansu i u posljednjem meču bi sve zavisilo od nas. Nije prošlo, idemo dalje, pozitivno je to što je ekipa i pored toga izašla na teren na pravi način protiv Litvanije i odigrala jednu od boljih utakmica u posljednje vrijeme - dodao je Savić.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

I da se danas odlučivalo u Budimpešti, barem na onaj način da su Mađari izgubili u Bugarskoj, ne bi crnogorska reprezentacija napravila ništa epohalno - Albanija je, na primjer, već na EP, utakmice kakvu je naša selekcija mogla da igra na “Puškaš” areni narednih dana igraju slabije rangirane reprezentacije, Kazahstan i Moldavija, koje u Sloveniji, odnosno Češkoj, jure pobjede za plasman na Evropsko prvenstvo.

Crna Gora je, ipak, napravila napredak, smatra selektor Miodrag Radulović, a dobro izdanje i dobar rezultat u Budimpešti, posebno nakon dominantne partije i pobjede protiv Litvanije, donio bi i pogled na kvalifikacije iz mnogo ljepšeg ugla, šta god da se dogodi u Leskovcu.

- Na posljednjih pet utakmica dali smo barem po jedan gol, želimo da nastavimo taj trend. Osvojili smo 11 bodova i mislim da je to premalo na osnovu onoga kako smo u većini mečeva izgledali na terenu. Iako ni 11 bodova nije malo, ako se prisjetimo prije 12 godina kada je i 12 bodova bilo dovoljno za drugo mjesto i baraž. Mi želimo da uvećamo tu brojku, vidjećemo koliko će i za šta to biti dovoljno - kazao je Radulović.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Meč na bivšem narodnom stadionu NEP, nekada betonskoj "grdosiji", a danas modernoj i veleleponoj areni koja će za godinu i po biti domaćin finala Lige šampiona, pravi je test za crnogorski tim i utakmica iz koje bi, ako ništa drugo, mogao da se crpi optimizam pred naredne akcije.

- Želimo da na pravi način završimo kvalifikacije. Pobijedili smo Litvaniju na način koji mi je posebno drag, sada je bitno da pokažemo protiv učesnika Evropskog prvenstva da smo dostojni, da smo imali dobre kvalifikacije. Došli smo da damo sve od sebe, a kada je tako fudbal često zna da vas nagradi - istakao je crnogorski selektor i podrazumijeva se na šta je mislio.

Povratak Savića u tim je, kako ističe, dodatno povećao samopouzdanje ekipi koja će u odnosu na postavu koja je počela protiv Litvanaca pretrpjeti nekoliko promjena.

- Potrebna nam je svježina, ali nećemo mijenjati puno, jer su u Podgorici svi igrači pružili maksimum, uključujući i one koji su ušli sa klupe.

Naša selekcija bi trebalo da počne meč u sastavu: Mijatović - Savić, Rubežić, Vujačić - Vešović, A. Vukčević, Jankovič, Kuč, Camaj - Jovetić, Krstović.

Jovetićeve radosti u Budimpešti

Crna Gora gostuje u Budimpešti nakon 15 godina. Prije deceniju i po, na mjestu današnje moderne arene “Ferenc Puškaš” stajao je narodni stadion “NEP”, a na njemu je naša selekcija avgusta 2008. u prijateljskom duelu odigrala 3:3, u meču koji se pamti po prvim golovima Stevana Jovetića u nacionalnom timu.

Tada 18-godišnji vunderkind evropskog fudbala dva puta je pogodio mrežu Mađara - bili su to njegovi prvi od 35 golova u nacionalnom timu. Ubjedljivo je najbolji strijelac, i sada, duplo stariji nego tada, traži nove golove u crnogorskom dresu. Jedan pogodak, takođe prvi u reprezentaciji, tada je postigao i Simon Vukčević.k2

Crna Gora je još tri puta igrala sa Mađarima - svaki put u Podgorici, i još nema poraz. Pobijedila je na istorijskoj premijeri 2007, zatim i u prijateljskom meču 2019. godine (oba puta po 2:1), dok je u jedinom takmičarskom meču, u junu ove godine, bilo 0:0.

Mađari slave, ali imaju i motiv

Mađarska se sprema za feštu - blizu 70 hiljada navijača proslaviće danas sa fudbalerima plasman na Evropsko prvenstvo.

- Ostvarili smo cilj u kvalifikacijama, ali ulog će i dalje biti veliki. Igramo protiv Crne Gore, a slavlje zajedno sa našim navijačima moglo bi da bude prava stvar kada bismo ga upotpunili pobjedom na punoj “Puškaš” areni - rekao je selektor Marko Rosi.

Mađari imaju i jedan takmičarski motiv - žele da osvoje prvo mjesto u grupi koji bi im donio bolju poziciju pred žrijeb za EP. Za prvo mjesto dovoljan im je i bod, a možda i poraz ako Srbija ne pobijedi Bugarsku.

- Želimo da kao pobjednici grupe dođemo do Evropskog prvenstva i uđemo u drugi šešir na žrijebu. Rekao sam i ranije da svaki meč ima isti značaj za nas i da u svaki moramo da uđemo na teren sa istim stavom.

Rosi ne računa na povrijeđene Orbana, Vargu, suspendovanog Kerkeza...

- Mogu se očekivati tri ili četiri izmjene u odnosu na meč u Sofiji. To je zato što će utakmica protiv Crne Gore zahtijevati drugačiju taktiku i stavove, a samim tim i drugačiji karakter igrača nego na utakmici u četvrtak - zaključio je Italijan.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: