Radulović i Liban na mjestu gdje je krunisan Mesi otvaraju Azijsko prvenstvo

Na "Lusail" stadionu domaćin Katar i Liban sjutra (petak, 17.00h) otvaraju šampionat najvećeg kontinenta

10249 pregleda 32 reakcija 6 komentar(a)
Radulović na treningu Libana u Kataru, Foto: Lebanese Football Association (Facebook)
Radulović na treningu Libana u Kataru, Foto: Lebanese Football Association (Facebook)

Grandiozni i futuristički stadion "Lusail" u istoimenom katarskom gradu uvijek će biti mjesto koje će istorija pamtiti kao hram u kojem je krunisan jedan od najvećih Lionel Mesi.

A, na terenu na kojem su "čarobnjak iz Rozarija" i Argentina u nezaboravnom meču protiv Francuske postali prvaci svijeta sjutra će biti otvoreno Azijsko fudbalsko prvenstvo - sa Crnogorcem kao važnim protagonistom.

Bivši selektor Crne Gore Miodrag Radulović i njegov Liban u prvoj utakmici šampionata najvećeg kontinenta igraće protiv domaćeg Katara - meč na "Lusailu" počinje u 17 sati po našem vremenu.

"Mnogo mi znači sve ovo - još jedno veliko iskustvo i veliko takmičenje na velikoj sceni", poručio je iz Katara Radulović za Televiziju Vijesti.

Osim domaćina rivali Libana u grupi A biće još Kina i Tadžikistan - dvije najbolje selekcije prolaze u nokaut fazu, dok će mjesta u osmini finala biti i za četiri najbolje iz ukupno šest grupa.

"Ne gajimo neke prevelike iluzije, jer je kratak period - nisam ni selektirao ekipu, a nisam imao ni dovoljno vremena da je pripremim, ali potrdućemo da se libanski fudbal prikažemo na najbolji mogući način i da pokažemo da imamo lijepu perspektivu. Naravno, potrudićemo se da prođemo grupu", istakao je Radulović.

Za stručnjaka koji je do prije nešto manje od dva mjeseca sa Crnom Gorom sanjao plasman na Evropsko prvenstvo šampionat u Kataru biće drugo veliko takmičenje.

Prije pet godina postao je prvi trener koji je Liban odveo na najveću kontinentalnu scenu, pošto je ta zemlja ranije imala samo jedan nastup na Azijskom prvenstvu, ali kada je to pravo stekla kao domaćin 2000.

"Moj životni san je bio da sa Crnom Gorom odem na veliko takmičenje, a mojoj zemlji sam samo rekao doviđenja, jer sa 56 godina i dalje tu ima vremena da se možda sve i ispravi u budućem periodu", naglasio je Radulović.

Sa Radulovićem u stručnom štabu Libana nalaze se još tri Crnogorca - Srđan Kljajević, Mileta Radulović i Nikola Vukčević.

Prethodnih dana libansku reprezentaciju tokom priprema za šampionat posjetio je i Bora Milutinović, legendarni jugoslovenski trener koji je vodio pet različitih reprezentacija na pet svjetskih prvenstava.

Kada je u pitanju sastav Libana, Radulović se odlučio uglavnom sa igrače koji igraju u domaćim klubovima, dok su internacionalci uglavnom vezani za napad.

Očekuje se da će ključnu ulogu u ovom timu igrati Basel Žradi, momak koji je prošao sve mlađe kategorije Danske, igrao za mnoge skandinavske klubove, ali i za Hajduk iz Splita i Apolon iz Limasola - trenutno nastupa za Bangkok junajted.

Titulu brani upravo domaći Katar, dok je najuspješnija selekcija na kontinentu u istoriji Japan sa četiri trijumfa.

Bonus video: