Simbol Kupa kralja 40 godina nakon tuče sa Maradonom i Barsom ponovo sanja prekid prokletstva

Klub sa "San Mamesa" pehar Kupa podizao čak 23 puta, ali posljednji 1984. u meču koji će ostati upamćen po kraju kada se nije znalo ko koga udara na terenu

14844 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Navijači i igrači Atletika slave trijumf nad Barsom i plasman u polufinale, Foto: Reuters
Navijači i igrači Atletika slave trijumf nad Barsom i plasman u polufinale, Foto: Reuters

Kup kralja, takmičenje koje zbog imena decenijama nije baš omiljeno u Baskiji, nekako je uvijek bilo i posebna inspiracija za simbola tog dijela Španije - Atletik Bilbao.

Madrid i "Santjago Bernabeu" 1984. godine bili su domaćini finalne utakmice ovog takmičenja između Atletika i Barselone.

Bio je to onaj dobro poznat meč u kojem se nije znalo ko koga udara na kraju, utakmica kada je Dijego Maradona nokautirao rezervu baskijskog kluba Migel Anhel Sola, a uz njega u ekipi svjetskog prvaka Sezara Luis Menotija najratoborniji bio Bernd Šuster.

Ujedno, bio je to i meč kada je Atletik Bilbao golom Endike Guaroćene slavio sa 1:0 i tako krunisao možda i najbolju godinu u istoriji kluba kada je osvojio duplu krunu, kasnije i Superkup Španije.

Bili su to dani neviđene sreće za navijače tog kluba - i među onih 100.000 na "Santjago Bernabeuu", a tako i u skoro cijeloj Baskiji.

Ipak, bilo je to do danas i posljednji put da je Atletik Bilbao bio šampion Španije ili osvajač Kupa kralja.

I dok je ponos Baskije prvak države ukupno bio osam puta, Kup kralja - tada posebno, ali i danas - ostaje nešto gdje je Atletik simbol, klub koji je te 1984. čak 23. put podigao pehar ovog takmičenja.

Kroz cijelu istoriju više uspjeha u Kupu kralja imala je samo Barselona, koja danas može da se pohvali sa čak 31 peharom, a koja je nakon pomenutog finala iz 1984. ostala iza Aletika sa 20 trijumfa.

Nije mala stvar kada nekom klubu u leđa gleda gigant Real Madrid, a to je upravo slučaj sa Atletikom u Kupu, gdje "kraljevski klub" ima tri manje osvojena pehara.

Zbog svega i dalje izgleda nestvarno da "crveno-bijeli" sa San Mamesa tokom posljednje četiri decenije nikada više nisu slavili u Kupu kralja, posebno jer su nekoliko puta bila na korak od pehara.

Već naredne 1985. Atletik je poražen u finalu, a u novijoj istoriji još pet puta - 2009, 2012, 2015, 2020. i 2021. godine.

Na četrdesetogodišnjicu posljednjeg trijumfa, Bilbao je ponovo blizu da prekine prokletstvo - sinoć je u nezaboravnom meču i u paklu novog "San Mamesa" srušio starog i poznatog rivala Barselonu (4:2), a do kraja mogući rivali za trofej biće mu Sosijedad, Majorka i bolji iz večerašnjeg četvrtfinala između Atletiko Madrida i Sevilje.

Čini se da je kucnuo čas da momci Ernestea Valverdea pošalju u istoriju sjajnu generaciju koju je tokom osamdesetih vodio Havijer Klemente.

Bonus video: