Ministar sporta Italije nezadovoljan zbog Aćerbija, predsjednik FS: Dobar čovjek, zagrliću ga kad ga vidim

„Ne razumijem kako fraza: "Crni, odlazi, ti si samo crnja”, može da bude uvredljiva, ali ne i diskriminatorna”, zapitao se fudbaler Napolija Žuan Žezus koji je od 2012. do 2016. nosio dres Intera

5490 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odluka da defanzivac Intera Franćesko Aćerbi bude oslobođen optužbi za rasizam je naišla na kritike u italijanskoj fudbalskoj javnosti.

Iskusnog štopera je za uvrede na rasnoj osnovi optužio igrač Napolija Žuan Žezus nakon koškanja koje se dogodilo na terenu tokom derbija koji je odigran 17. marta u Milanu (1:1).

Sve se dogodilo sredinom drugog poluvremena kada je u jednom momentu Žezus prišao i požalio se sudiji, meč je na dvadesetak sekundi prekinut, pa nastavljen kao da se ništa nije dogodilo.

Kamere su potom uhvatile i momenat kada se Aćerbi izvinjava protivniku...

„Ono što se dogodilo na terenu, tu i ostaje”, rekao je nakon meča Žezus, strijelac gola za 1:1.

Ipak, i to je bilo dovoljno da se uzburka javnost. Aćerbi je sjutradan napustio trening kamp reprezentacije Italije i kratko prokomentarisao:

„Nisam rekao ništa što može da ima veze sa rasizmom”, kazao je Aćerbi.

Žezus je oštro reagovao na tu izjavu i optužio Aćerbija da laže, a Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Italije je prije nekoliko dana donijela odluku da fudbalera Intera oslobodi optužbi u nedostatku dokaza.

„Ostaje gorak ukus nakon ove presude. Razočaran sam ishodom, jer sam pogriješio zato što sam se gospodski nosio sa situacijom, bez želje da prekidam važnu utakmicu i izlažem navijače neprijatnostima”, napisao je Žezus i otkrio šta mu je rekao Aćerbi:

„Ne razumijem kako fraza „Crni, odlazi. Ti si samo crnja”, može da bude uvredljiva, ali ne i diskriminatorna”, zapitao se fudbaler koji je od 2012. do 2016. nosio dres Intera.

Odlukom nije potpuno zadovoljan ni italijanski ministar sporta Andrea Abodi.

„Nadam se da su oni koji su presuđivali imali sve korisne informacije i da je Aćerbiju savjest mirna. Razumijem ogorčenje, pogotovo Žezusa, ali vjerujem da je potreban zajednički napor da se pozabavimo problemom protiv kojeg ne možemo da se borimo ako nismo složni”, istakao je Abodi.

Nije se dugo čekalo na reakciju prvog čovjeka FS Italije Gabrijelea Gravine.

„Postoji odluka sudije i svi moraju da je prihvate, uključujući i one koji nisu zadovoljni. Principi moraju da se poštuju, ako to ne radimo onda rizikujemo da kompletan sistem „dignemo u vazduh”. Za mene je slučaj riješen, presuda je jasna i neću se suzdržati da zagrlim Aćerbija kada ga vidim. Svi znamo da je dobar čovjek”, rekao je Gravina.

Bonus video: