Italija naredne sezone ima sigurnih pet timova u Ligi šampiona, vjerovatno i Njemačka

Elitno evropsko klupsko takmičenje će u novom formatu biti prošireno za dodatna četiri mjesta.

22527 pregleda 2 komentar(a)
Roma je trenutno peta u Seriji A, Foto: Reuters
Roma je trenutno peta u Seriji A, Foto: Reuters

Nakon odigranih revanš mečeva četvrtfinala Lige Evrope i Lige konferencija, postalo je i definitivno poznato da će od naredne sezone italijanski fudbal imati pet predstavnika u Ligi šampiona.

Elitno evropsko klupsko takmičenje će u novom formatu biti prošireno za dodatna četiri mjesta. Dva od nova četiri mjesta popuniće klubovi iz zemalja s najboljim koeficijentom, a nakon odigranih utakmica u četvrtak postalo je poznato da će i definitivno najbolji koeficijent imati Italija.

Italijanskom fudbalu to su omogućili Atalanta, koja je u Ligi Evrope eliminisala Liverpul, kao i Fiorentina, koja je u četvrtfinalu Lige konferencija bila bolja od češke Viktorije iz Plzenja.

Ranije je već bilo poznato da će Serije A u Ligi Evrope imati još jednog predstavnika u polufinalu, jer su međusobno igrali Roma i Milan.

Italija je trenutno prva na listi koeficijenta s 19.429 bodova, druga je Njemačka sa 17.642 pa će i ona vrlo vjerovatno ona biti ta druga zemlja koja će imati pet predstavnika u LŠ. Italija i Njemačka trenutno imaju još po tri kluba aktivna u završnicama ovosezonskih takmičenja.

Engleska je treća na listi sa 17.250 bodova, Francuska četvrta s 15.583, a Španija peta s 15.312 bodova.

I tu se računica ne zaustavlja, Serija A i Bundesliga su u borbi da imaju po šest učesnika u Ligi šampiona nareredne sezone.

Italiji je za to potrebno da Roma ili Atalanta osvoje Ligu Evrope, ali i da ne budu među četiri prvoplasirana kluba u Seriji A. Roma je trenutno peta, Atalanta sedma...

Za Njemačku je posao teži, jer do šestog učesnika je potrebno da Borusija Dortmund osvoji Ligu šampiona, i ne bude među četiri u Bundesligi. "Žuto-crni" su trenutno peti sa istim brojem bodova kao Lajpcig.

Bonus video: