CG treneri učili od najboljih tokom dana fešte u Baskiji

Atletik Bilbao ugostio i edukovao u radu sa mladim fudbalerima trenere Miloš Vukčevića i Srđana Radonjića, baš u sedmici proslave osvajanja Kupa kralja

6934 pregleda 78 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

U pravo vrijeme na pravom mjestu - tako se u fudbalu kaže za strijelca gola kada mu lopta “padne” na nogu za neminovan pogodak. Tako je i u sportu, životu uošte - tako je mjesto i vrijeme edukativnog sedmičnog seminara zadesilo dvojicu crnogorskih trenera, Miloša Vukčevića i Srđana Radonjića baš u Bilbaou u danima najvećeg slavlja - proslave pehara Kupa kralja nakon četiri decenije i porinuća broda “La Gabarra”, pred milion navijača domaćeg Atletika.

Iako je penalima u Sevilji Atletik dobio Majorku još prošle subote (1:1, 4:2), glavna proslava je bila tek u četvrtak i regata na koju se čakalo 40 godina, tačnije od duple krune Bilbaoa 1984. godine.

- Imali smo sreće Srđan i ja da nam se baš u periodu praznika održi edukativni seminar u organizaciji Atletika. Svrsishodan i nevjerovatno poučan, jer se domaćin potrudio da nam na svakodnevnim predavanjima od 10 do 18 sati predstavi sve aspekte njihovog iskustva u radu sa mlađim kategorijama, a potom smo dva sata bili na treninzima na trening kampu “Lezama”. Na njemu su po četiri terena s prirodnom i vještačkom travom, a domaćin nas je ugostio i na San Mamesu na utakmici La Lige sa Viljarealom. Sve to je nekako bilo u prazničnoj atmosferi. U četvtrtak su svi bili na ulicama, nisu radile čak ni apoteke. Nakon regate, dočeka u centru i vožnje autobusom, na balkonu Gradske kuće je fudbalere pozdravio gradonačelnik Bilbaoa, a taj klub ovdje doživljavaju kao reprezentaciju u drugim djelovima svijeta. Na ulicama je sasvim uobičajeno da se svi kreću u bojama kluba, koji je predmet obožavanja u gradu i cijeloj regiji Baskija. A ljubav prema fudbalu je nevjerovatna - priča za “Vijesti” Vukčević.

Edukativni seminar su uz crnogorske, prošla još po dva trenera iz Češke i Španije, te četiri iz Finske.

- Poziv smo dobili zahvajujući poznanstvima mog brata Nikole, koji je dugo igrao La Ligi, u Levanteu. Drugačije se i ne može. Sve strukture kluba uključene u razvoj mladih igrača su bile uključene u našu edukaciju - treneri mlađih kategorija, kondicioni treneri, skauti, koordinatori... a poznato je da Bilbao i počiva na sopstvenom igračkom kadru i isključivo fudbalerima iz Baskije. Zahvaljući bratu sam imao i 15-dnevnu edukaciju prije nekoliko godina u Bragi, ali razlikuje se rad Bilbaoa, u smislu da djeci daju fudbalske zadatke da rješavaju, i čak nakon utakmice seniora sa Viljarealom pripemili su grupe i snimke, razgovarali sa djecom na koji bi način oni rješavali određene fudbaleke situacije. Imalo je tu i rada sa mladim igračima više svojstvenim obukama trenera - kazao je 36-godišnji trener FK Zlatna lopta.

Njegovi pioniri se protiv vršnjaka iz Budućnosti bore za titulu, a Radonjić je direktor omladinske škole.

- Bili smo privilegovani da se upoznamo sa njihovim sistemom i naučimo novo, i u organizaciji i strategiji razvoja, ali i pristupu prema mladim fudbalerima - zaključio je Vukčević, koji je trener sa A licencom.

Bonus video: