Raspleti i računice pred prvoligaško kolo odluke

Budućnosti u opasnosti druga pozicija, Sutjeska se nada pobjedi pod Goricom i kiksu Dečića u Baru, Mornara trijumf uključuje čak i u borbu za titulu, a Rudar na “DG areni” u direktnom orkšaju sa Mladosti traži spas - sve to u 32. kolu Meridianbet 1. CFL-a

9797 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Krstović (Sutjeska) i Vasilije Adžić (Budućnost), Foto: FSCG
Srđan Krstović (Sutjeska) i Vasilije Adžić (Budućnost), Foto: FSCG

Utakmice raspleta, tako bi moglo da se nazove 32. kolo Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige, u kojem će danas biti odigrano svih pet mečeva.

Derbi dva najveća kluba i dvije najtrofejnije ekipe, Budućnosti i Sutjeske (18 sati) ima i izuzetan takmičarski značaj, pošto bi Nikšićani pobjedom pod Goricom preuzeli drugu poziciju.

Sat kasnije još jedan derbi, jer lider Dečić Admiralbet gostuje neugodnom Mornaru, koji živi evropske snove. Najprijatnije iznenađenje šampionata, Jezero će navijati za Dečić ako u utakmici koja počinje sat ranije slavi u Petrovcu. Istovremeno od 18 sati Jedinstvo dočekuje Arsenal, dok će u derbiju začelja Mladost Lob.bet ugostiti fenjeraša, ekipu Rudar. Klub sa DG arene ima samo bod više, pa je u pitanju direktan obračun za spas.

Za Budućnost derbi dolazi u teškom momentu, nakon poraza na gostovanju Jezeru i bijega na +3 ekipe Dečića, koja ima bolji i međusobni skor.

Podgoričani se, ipak, ne predaju, dugačkih pet kola je do kraja, između ostalog i još jedna runda u kojoj će se sastati vodeći (pretposljednja, 35: Budućnost - Mornar, Dečić - Sutjeska).

- Derbi dolazi u jako teškom momentu, ali i može da donese konkretne odgovore na pitanje - ko koliko može do kraja. Sve je otvoreno, ali je sigurno da će Budućnost ići na pobjedu. Ono što je takođe sigurno jeste da će u pristupu igri u našoj ekipi biti značajnih promjena. Ne smije se više agresivno krenuti od starta, već pametnom, mirnom igrom na lopti ispuniti plan i slaviti - poručio je Ivan Brnović, šef stručnog štaba Budućnosti.

9 utakmica u prvenstvu i Kupu Sutjeska nije slavila pod Goricom, od septembra 2019. Od tada je Budućnost kod kuće šest puta slavila u derbiju, uz tri remija

Sutjeska ima priliku da se pobjedom izbori za drugu poziciju. Kakav bi to preokret bio - prije samo dva mjeseca, na polusezoni, Nikšićani su imali 11 bodova manje od Budućnosti.

- Ekipa je u dobroj formi, imali smo taj kiks protiv Arsenala, ali smo se brzo vratili na pobjednički kolosijek. S druge strane, Podgoričani su nakon poraza u prošlom kolu pod većim pritiskom nego mi i to ćemo probati da iskoristimo. Nama bi bodovi pred finiš sezone puno značili u borbi za Evopu, a možda i za titulu. Ali, to ne zavisi samo od nas, već i od rezultata ostalih mečeva. Vidjećemo, najvažnije je da u utakmicu ulazimo spremni i bez povrijeđenih igrača. Daćemo sve od sebe za pobjedu u derbiju - rekao je kapiten Nikšićana Vladan Giljen i otkrio računicu:

- Nadamo se našoj i pobjedi Mornara, pošto dočekujemo potom Dečić i sve bi zavisilo od nas u borbi za titulu - zaključio je golman kluba kraj Bistrice.

Sutjeska pet godina nije slavila pod Goricom, odnosno devet mečeva u prvenstvu i u Kupu, u kojima je šest puta izgubila i tri puta igrala neriješeno.

Najviše se, međutim, pita Dečić, koji će biti prvak ako slavi na četiri od preostalih pet mečeva. Tuzani su prvom dijelu sezone jedini oba puta pobijedili Mornar, ali su se u posljednjem međusobnom duelu u Podgorici radovali Barani.

- Očekuje nas jako teška, i jako bitna utakmica. Mornar je ove godine uspio da pobijedi sve najbolje ekipe iz domaćeg šampionata i pokazao kvalitet da se bori za Evropu i sami vrh tabele. Ipak, Dečić sa kvalitetom koji ima i kao lider je u obavezi da ide na pobjedu. Motiva neće faliti, daćemo maksimum da osvojimo tri boda i zadržimo prednost u odnosu na pratioce - rekao je vezista Matija Božanović, koji se u janauru baš iz Mornara vratio u klub iz Tuzi.

Tuzani se nadaju prvoj tituli, favoriti su, ali...

- Osvojili smo tri veoma bitna boda u Tivtu i prepuni smo samopouzdanja. Svjesni smo značaja utakmice, i da bismo pobjedom napravili veliki korak ka Evropi, prišli lideru na tri boda i nadali se u nastavku čak i borbi za titulu - naglasio je desni bek Barana i junak pobjede nad Arsenalom, Nikola Vuković.

Šta tek reći o borbi na dnu tabele, grčevito će se domaća Mladost i Rudar boriti da izbjegnu direktno ispadanje. Mladost je slavila u prethodnom međusobnom okršaju u Pljevljima (2:1), ali obje ekipe igraju izuzetno promjenljivo.

Parovi 32. kola

BUDUĆNOST - SUTJESKA (18 h)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

MLADOST DG - RUDAR (18)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

PETROVAC - JEZERO (18)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

JEDINSTVO - ARSENAL (18)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

MORNAR - DEČIĆ (19)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: