Palestinski savez zatražio od Fife suspenziju Izraela

"Lopta je u vašem dvorištu," poručio je predsjednik palestinskog Saveza Jibril Rajub predsjedniku Fife Đaniju Infantinu.

3560 pregleda 0 komentar(a)
Đani Infantiono na konfresu Fife u Bangkoku, Foto: Reuters
Đani Infantiono na konfresu Fife u Bangkoku, Foto: Reuters

Fudbalski savez Palestina (PFA) pozvao je na momentalno izbacivanje Izraela iz vodeće organizacije svjetskog fudbala na kongresu Fife u Bangkoku.

"Lopta je u vašem dvorištu," poručio je predsjednik palestinskog Saveza Jibril Rajub predsjedniku Fife Đaniju Infantinu.

"FIFA ne može da ostane ravnodušna prema ovim kršenjima ili genocidu koji je u toku u Palestini", kazao je.

"Tražim od vas da stanete na pravu stranu istorije... Ako ne sada, kada?"

Njegov izraelski kolega Shino Moshe Zuares rekao je da nikakva pravila nisu prekršena i da predlog nema nikakve veze s fudbalom.

"Još jednom se suočavamo s ciničnim političkim i neprijateljskim pokušajem PFA da naškodi Izraelu", rekao je Zuares tokom čijeg su govora irački i iranski predstavnici napustili prostoriju.

Infantino je odbio da palestinski zahtjev da na glasanje, najavivši da će FIFA održati vanredni sastanak Savjeta Fife prije 20. jula kako bi donijela odluku o zahtjevu za suspenziju.

"Zahtjevi PFA-e za sankcijama protiv IFA spadaju u nadležnost Savjeta Fife, izvršnog tijela. S obzirom na hitnost situacije, do 20. jula biće organizovan vanredni Savjet Fife koji će donijeti najprikladnije odluke, dok je naredna redovna sjednica zakazana za oktobar," kazao je Infantino.

"FIFA će do tada zatražti od nezavisnih pravnih stručnjaka kako bi analizirali argumente PFA-e, koja optužuje IFA-u za niz kršenja statuta svjetskog fudbalskog tijela, kako u Gazi tako i na Zapadu," dodao je.

Kongres u Bangkoku okupio je izaslanike 211 saveza članica.

Bonus video: