„Vijesti” na Vembliju: I Šerlok Holms je bio u crno-žutom

Dan finala Lige šampiona u Londonu - zaposjeli su Borusijini fanovi sve važnije "punktove", Hajd park se kupao u nepreglednoj, žutoj masi, a kada je i spomenik legendarnog detektiva Šerloka Holmsa, na Bejker stritu, dobio šal Borusije - žurka je mogla da počne, bilo je vrijeme za odlazak na stadion

18308 pregleda 58 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Veliko finale Lige šampiona igraju Borusija Dortmund i Real Madrid, a u "finalu prije finala" - navijačkom nadmetanju fanova dva velika kluba, na ulicama, u pabovima velikog grada, na tribinama samog Vemblija, apsolutnu pobjedu odnijela je armija fanova obojenih u žuto-crno.

Možda je to i bila malo "nepravedna" utakmica, duel u kojem se pobjednik unaprijed znao - Borusija ovakav meč, barem u novijoj fudbalskoj eri, igra u prosjeku jednom u 15 godina, Real maltene svake druge sezone. Za navijače "milionera" ovo to je bio dugo čekani praznik, za "merengese" - spektakl na koji su navikli.

Pa, ipak, iako su tribine Vemblija bile obojeno u bijelo i žuto u podjednakim proporcijama, tokom dana finala u gradu je izgledalo kao da je Njemaca - barem pet više.

Zaposjeli su Borusijini fanovi sve važnije "punktove", Hajd park se kupao u nepreglednoj, žutoj masi, a kada je i spomenik legendarnog detektiva Šerloka Holmsa, na Bejker stritu, dobio šal Borusije - žurka je mogla da počne, bilo je vrijeme za odlazak na stadion.

Finale Lige šampiona
foto: Reuters

Vagoni vozova na Metropoliten liniji londonskog metroa tresli su se od pjesme njemačkih navijača - svih uzrasta, ali su odgovorili i Realovi - u šaljivom tonu podsjetili su rivala da oni imaju 14 titula prvaka Evrope.

Spektakl je bio u punom sjaju, bez najmanjeg incidenta. Finale Lige šampiona na mitskoj areni - u zemlji u kojoj se fudbal prvi put igrao po pisanim pravilima - zaista je proteklo besprekorno.

Da ovo nisu beznačajne trvdnje, govori i izvještaj BBC, u kojem se navodi da su pripreme za ovu utakmicu trajale više od 18 mjeseci, da je za red bilo zaduženo preko 2.500 redara, sve u cilju da se ni slučajno ne bi ponovio "dan nacionalnog srama".

Baš tako su engleski mediji nazvali posljednju utakmicu ovakve amplitude koja se igrala na Vembliju, finale Eura između Engleske i Italije jula 2021, koje su obilježile makljaže, tuče i divljanja svake vrste navijača Gordog Albiona. Od jutra do mraka...

Finale Lige šampiona
foto: Reuters

Ovoga puta drugačija slika - Vembli svih cvjetova i boja, najveća utakmica, najljepša igra.

Peđa Mijatović, crnogorska legenda i legenda Reala, bio je jutro uoči finala prilično optimističan u Uefinom hotelu "Meriot" kada su u pitanju šanse Madriđana, dok su svi navijači Borusije - pa i brojne bakice i djedovi obučeni u žuto-crne dresove, imali drugačija očekivanja i snove.

"Jedan od njih" - Jirgen Klop, legendarni trener Borusije, dobio je ogroman aplauz Žutog zida kada se njegov lik, iz jedne od loža Vemblija, pojavio na velikom ekranu.

Leni Kravic
Leni Kravicfoto: Reuters

A kada je Leni Kravic 15 minuta prije početka zapalio atmosferu kao ja Jazu 2007, sve je bilo spremno za fudbalski vatromet na obali Temze.

Bonus video: