„Vijesti” na Vembliju: Realov način - rutina i staloženost koja očarava

Najslavniji svjetski klub osvojio 15. titulu prvaka Evrope pobjedom nad Borusijom 2:0 na Vembliju. Malo će ko pamtiti da je patio u finalu kao rijetko kada - sjećaće se toga samo navijači hrabrih "milionera"

39796 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

I kada pomislite da je na koljenima, da se konačno našao tim koji je otkrio tajnu njegovih čudesnih evropskih noći u finalima, da je napokon pritjeran uza zid i da mu nema povratka - tek tada uvidite koliko ste bili naivni i koliko vas je slika sa terena zavarala.

A ona je govorila - odavno Real Madrid nije toliko patio u finalima, odavno se nije našla ekipa koja mu je toliko prijetila - kao autsajder Borusija. Pa, ipak, "kraljevski klub" je ponovo našao način da se izmigolji i da se proslavi.

Na kraju - čak i rutinskih 2:0 pred 86.212 duša na Vembliju i 15. titula Lige šampiona najvećeg i najslavnijeg kluba.

Sve šanse Borusije u prvom poluvremenu, odvažno, hrabro izdanje izabranika Edina Terzića, već sjutra će se zaboraviti - pamtiće ga samo njegovi navijači, Žuti zid podijeljen na tri nivoa južne strane Vemblija, čija pjesma nije stala dugo nakon posljednjeg zvižduka slovenačkog sudije Slavka Vinčića.

Džudi Rajzing Rajnke, Real Madrid
foto: Reuters

Na drugoj strani - slavlje Reala i priča koja se ponavlja. Već 26 godina, od legendarnog gola Peđe Mijatovića protiv Juventusa i otvaranja novog šampionskog poglavlja u istoriji slavnog kluba. Od tada devet finala Lige šampiona - svih devet pobjeda.

Pet titula Lige šampiona neprevaziđenog Karla Anćelotija, šest Naća i Luke Modrića. Zar iko sada vjeruje da se priča neće nastaviti...

Šta je Real imao na Vembliju, a Borusija nije? Teško je naći fudbalske elemente koji su dobar dio meča bili na strani "merenegesa", ali to je finale, to je Real Madrid. Mirnoća, pribranost, staloženost, nula procenata panike čak i kada mnogi pomisle da je Kralj na konopcima.

Ni ogromna šansa Adejemija, ni stativa Filkruga, ni još jedna velika šansa Adejemija, ni još jedna dobra prilika Filkruga, ništa nije poremetilo Real Madrid, koji je strpljivo čekao i dočekao svoju priliku.

Nisu, ipak, bili samo mistični, odlučili su i neki fudbalski detalji. Recimo - naivnost odbrane Borusije, koja je dozvolila tri puta da se omaleni Karvahal nađe u nastavku u dobroj šansi nakon prekida! Vrhunski bek Reala treću šansu nije propustio i tresla se sjeverna, bijela tribina Vemblija.

A nakon gola u 74. minutu, ostalo je još 15 do kraja plus nadoknada da se uoči i jasna, igračka razlika.

Edin Terzić
foto: Reuters

Igra Borusije se raspala, Real je bio na svojoj teritoriji. Vinisijus Žunior, veliki provokator i još veći fudbalski majstor, sjurio se na gol "milionera", ni londonski dabl-deker ne bi zaustavio njegov trk. Drugi gol u finalima LŠ brazilskog virtuoza i kandidatura za Zlatnu loptu Frans fudbala na kraju godine.

Bila je ovo čudna, turbulentna sezona Lige šampiona koja se ipak završila očekivano - trijumfom Reala.

"My love has got no money, he's got his strong beliefs", tutnjao je na Vembliju čuveni hit Gale Ricato nakon utakmice.

Ovaj stih bi mogao i da se parafrazira: "Real ima i novac, ima i čvrstu vjeru u ispjeh". Zato je jedinstven.

BORUSIJA DORTMUND - REAL MADRID 0:2 (0:0)

London - Stadion Vembli. Gledalaca: 86.212. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Strijelac: Karvahal u 74. i Vinisijus Žunior u 83. minutu. Žuti kartoni: Šloterbek, Zabicer, Humels (Borusija Dortmund), Vinisijus (Real Madrid).

Borusija Dortmund: Kobel - Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Džan (81. Malen), Zabicer - Sančo (87. Bajno-Gitens), Brant (81. Ale), Adejemi (72. Rojs) - Filkrug.

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal, Ridiger, Naćo, Mendi - Valverde, Kamavinga, Kros (85. Modrić) - Belingem (85. Hoselu) - Rodrigo (89. Militao), Vinisijus Žunior (90+4. Vaskes).

Bonus video: