Kada je imao 17 godina Emre Džan mu prognozirao vrhunsku trenersku karijeru, sada stiže u Premijer ligu

Njemački i britanski mediji pišu da je usmeni dogovor između Brajtona i Fabijana Hircelera postignut - ostaje još samo da se dva kluba dogovore i 31-godišnji trener će naslijediti Roberta de Zerbija na klupi "galebova"

25932 pregleda 0 komentar(a)
Hirceler nakon što je uveo St. Pauli u Bundesligu, Foto: FC St. Pauli/Facebook
Hirceler nakon što je uveo St. Pauli u Bundesligu, Foto: FC St. Pauli/Facebook

Novinar britanskog Telegrafa Met Lou ne krije da je morao da koristi Gugl kako bi saznao ko je Fabijan Hirceler, trener koji je praktično na korak od dolaska u Premijer ligu.

Sve to i nije mnogo čudno, jer osim velikih zaljubljenika u njemački fudbal i navijača Sankt Paulija malo ko je čuo za ovog 31-godišnjeg stručnjaka koji je pred vratima Brajtona.

Kako su javili njemački i britanski mediji usmeni dogovor između kluba sa juga Engleske i mladog trenera je već postignut, ostaje još samo da se dva kluba dogovore i Hirceler će naslijediti Roberta de Zerbija na klupi "galebova".

Put Hircelera je nevjerovatan, a podatak da je prije Sankt Paulija vodio još samo izvjesni klub Pipinsrid iz Bavarske dodatno pojačava priču.

U svakom slučaju pažnju na sebe je skrenuo ove sezone kada je klub iz Hamburga uveo u Bundesligu - i to sa prvog mjesta Cvajta, a bez velikih pojačanja i ulaganja.

Hirceler je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama od majke iz Njemačke i oca Švajcarca. Još kao dječak preselio se u Bavarsku i od malih nogu zaljubio u fudbal.

Kao veoma mlad igrao je za rezervne timove Bajerna, Hofenhajma i Minhena 1860, naravno i Pipinsrida i Ajmsbitelera, da bi sa 23 godine shvatio da njegove noge nisu baš za velike priče na terenu.

Zbog svega krenuo je u trenerske vode, a njegov nekadašnji saigrač u omladinskom timu Bajerna, čuveni vezista Liverpula i Borusije Dortmund Emre Džan još kada su imali po 17 godina za njega je rekao da će jednog dana biti vrhunski trener.

Da li je njemački reprezentativac bio u pravu - čini se da je najbolji odgovor na to što je Hirceler sa napunjenom 31 godinom praktično postao dio najjače lige na svijetu.

Bonus video: