Rival Dečića - najbolji klub Velsa je iz Engleske

Predstavljamo protivnika crnogorskog prvaka u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona

8246 pregleda 4 komentar(a)
Park hol je stadion na kojem igra TNS, može da primi 3.000 gledalaca, Foto: The New Saints of Oswestry Town FC/Facebook
Park hol je stadion na kojem igra TNS, može da primi 3.000 gledalaca, Foto: The New Saints of Oswestry Town FC/Facebook

Osvestri, engleski gradić u blizini granice sa Velsom, poznat je kao jedno od mjesta koje se razvilo zahvaljujući rastu željeznice, ali i po činjenici da je upravo najbližem susjedu dao najuspješniji fudbalski klub - naravno, kada se ne računaju Svonsi, Kardif i Reksam, koji igraju u engleskim ligama.

Neobičnog imena Nju Sejnts ili TNS je zapravo fuzija dva kluba iz Osvestrija u Engleskoj i velškog sela sa druge strane granice Lansantfrejda.

I ono što je najvažnije prvi rival Dečića u kvalifikacijama za Ligu šampiona ubjedljivo je najbolji klub Premijer lige Velsa, a njegova dominacija je počela na prelasku iz starog u novi milenijum.

Od tada TNS je 16 puta bio prvak države, a osim 2009. kada je bio trećeplasiran, svaku sezonu je završio kao šampion ili vicešampion.

Redovno u Evropi, najdalje do 3. kola kvalifikacija

Za razliku od Dečića koji će prvi put u istoriji igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, a tek treći evropska takmičenja, TNS je praktično 20 godina redovni učesnik Uefinih kvalifikacija...

Bilo je često i eliminacija odmah na startu, kao protiv šampiona Evrope Liverpula 2005, ali su “sveci” u nekoliko navrata stigli i do treće runde kvalifikacija.

Posljednji put prije dvije godine kada su tokom prva dva kola bili bolji od Glentorana iz Sjeverne Irske i litvanskog Kauno Žalgirisa, da bi se od Evrope oprostili protiv veoma jake Viktorije iz Plzenja i to nakon penala.

Ipak, od tada nisu uspjeli da preskoče nijednu prepreku - ni u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a ni kasnije u borbi za Ligu konferencija.

Englesko-velški miks, uz nekoliko stranaca

Baš kao što je pomalo engleski i pomalo velški klub, takva je uglavnom i igračka struktura TNS-a. Većina igrača dolazi iz te dvije zemlje, pojedini - poput Džoša Paska ili Rajana Brobela - u mladosti su bili članovi poznatih klubova kao što su Vest Hem i Midlsbro.

Zanimljivo ime je internacionalac Metju Olosund, koji je do prije pet godina bio član Mančester junajteda - nije odigrao nijedan meč za čuveni tim sa “Old traforda”, ali ima jedan nastup za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Tu su i Irac Džoš Danijels, Škot Deklan Mekmanus, kao i Poljak Adrijan Cieslevic, a trener je Englez Kreg Harison, 46-godišnji stručnjak, nekadašnji defanzivac Midlsbroa, Prestona i Kristal Palasa.

Stadion ovog tima je “Park hol” i može da primi 3.000 gledalaca.

Dečić tokom prethodne dvije sezone nije uspio da preskoči prvo kolo Lige konferencija - može li istorija da stige u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Bonus video: