Ko će biti kralj ujedinjene Amerike - kreće fudbalska žurka i sa druge strane Atlantskog okeana

Utakmicom Argentina - Kanada u noći između četvrtka i petka (2h) u SAD počinje Kopa Amerika

13955 pregleda 0 komentar(a)
Čarobnjak želi još jednu titulu: Mesi, Foto: Daniel Bartel/Reuters
Čarobnjak želi još jednu titulu: Mesi, Foto: Daniel Bartel/Reuters

Fudbalska žurka na Starom kontinentu traje skoro sedmicu, a sve je spremno i za spektakl sa druge strane Atlantskog okeana...

Kopa Amerika, najstarije takmičenje reprezentacija, u noći između četvrtka i petka okrenuće svoju 48. stranicu - ovog puta sa selekcijama iz cijele Amerike - Južne, Srednje i Sjeverne.

Bilo je kroz dugu istoriju ovog takmičenja - koje je prije svega šampionat Južne Amerike - mnogo gostujućih ekipa (Meksiko, SAD, čak i Katar), ali Sjedinjene Američke Države ovog ljeta biće domaćini ekipama od Ognjene zemlje do Sjevernog ledenog okeana.

“Kopa šou” kreće sa svemirskog stadiona “Mercedes Benc” u Atlanti, a čast da je otvore pripada aktuelnom prvaku Argentini i jednom od “gostiju” Kanadi - meč u Džordžiji počinje u dva sata poslije ponoći.

Kup Amerike grafik
foto: Graphic News

Mesi sanja finale u svom Majamiju

Osim Kanade rivali “gaućosa” u grupi biće Peru i Čile, a svjetski prvak i njegov mađioničar Lionel Mesi sanjaju finale koje će se 14. jula odigrati u Majamiju, gradu u kojem od prošle godine igra najbolji fudbaler današnjice.

Ujedno, moglo bi to da bude i posljednje veliko takmičenje za Mesija, iako se svi nadaju da će desetku Argentine nositi i za dvije godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Da li ću igrati na Mundijalu 2026? Ima još dosta do tada, sve će zavisiti od toga koliko sam spreman - sada razmišljam samo o Kopa Americi - rekao je tokom priprema za ovaj turnir Mesi.

Bjelsa, Vini i još mnogo zvijezda

Gdje je Argentina tu je i Brazil kao jedan od dva velika favorita. Petostruke svjetske prvake predvodiće Realova super zvijezda Vinisijus Žunior, koji bi eventualnim trijumfom na Kopi praktično potpisao osvajanje Zlatne lopte.

Vinisijus
Vinisijusfoto: Reuters

Uz njega je puno i drugih velikih asova sa ovog kontinenta koji će zabavljati navijače - od Mesijevih i Vinijevih saigrača Lautara Martinesa, Aleksisa Mekalistera, Rodriga i Endrika, preko Kolumbijaca Luisa Dijasa i Hamesa Rodrigesa, do Čileanca Aleksisa Sančesa i Urugvajaca Luisa Suaresa i Fedea Valverdea...

A, tu je i jedno veliko trenersko ime - čuveni Marselo Bjelsa koji će pokušati da Urugvaju donese rekordnu 16. titulu i tako preskoči njegovu Argentinu. I ovog puta će u napadu imati legendarnog Pistolera.

- Nije bilo dobro na prošlom Mundijalu, a nisam želio da moje posljednje veliko takmičenje bude u suzama - zato sam opet tu - poručio je Luis Suares.

Bonus video: