Cijele godine se borili za ovaj meč

Ostrvski debi Dečića u kvalifikacijama za Ligu šampiona: crnogorski prvak večeras protiv prvaka Velsa TNS-a u Ostvestriju (20 h).

6957 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Fc Decic Admiral Bet
Foto: Fc Decic Admiral Bet

Fudbaleri Dečića debitovaće večeras u evropskoj eliti, prvi meč 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv TNS-sa (The New Saints) igra se u velškom gradiću Ostvestri, tik uz englesku granicu, u 19 sati po lokalnom, sat kasnije po našem vremenu.

Tuzani su juče letom iz Tivta sletjeli u Mančester, autobusom se odvezli do Velsa. Osjetili su duh Britanije, a naveče i vještačku travu stadiona “Park hol”, kapaciteta 3.000 stolica.

To što se meč igra na sintetičkoj, a ne na prirodnoj podlozi, daje debiju tima Milorada Pekovića u kvalifikacijama za LŠ specifičnu, reklo bi se i težu notu.

- Sigurno da je s te strane prednost na njihovoj strani, jer igraju uvijek na vještačkoj podlozi, ali mislim da ne treba da razmišljamo o tome. Treba da se koncentrišemo na utakmicu, da pružimo maksimum - kaže jedan od najiskusnijih u Dečiću, Draško Božović.

Dečić je dobro prošao na žrijebu - liga Velsa po Uefinom rejtingu pripada najnižem domu evropskog fudbala, stepenicu je iznad crnogorske, ali to ne znači da je naš šampion favorit - protiv bilo koga, a ne šampiona zemlje čija reprezentacija igra na gotovo svakom velikom takmičenju.

Po bukmejkerima, TNS večeras ima ulogu favorita (koeficijent na domaćina kreće se oko 1,5, pobjeda Tuzana plaća kvotom šest), za šta je, prije svega, zaslužno iskustvo - Velšani 11. put u posljednjih 12 godina evropski pohod kreću iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a Dečić prvi.

Domaći tim je, međutim, i dalje nepoznanica za Tuzane, jer jedno je video s utakmice, drugo susret na terenu. Slično je i iz velškog ugla, pa u Dečiću vjeruju da mogu da - iznenade.

- Vjerujemo u sebe, u svojkvalitet i probaćemo da pokažemo u ove dvije utakmice - kaže Peković.

- Dobra su ekipa, dominantna u svom prvenstvu. TNS igra dinamičan fudbal, igrači su jako fizički spremni, ne štede se, idu maksimalno u svaki duel, imaju dosta ritma u utakmicama i stalno su na visokom nivou.

Ritam sigurno nije prednost tima koji dolazi iz Crnogorske lige, ali naš šampion sigurno ima svoje adute.

- Agresivni su, disciplinovani, no imaju i neke probleme koje ćemo probati da iskoristimo. Pokušaćemo da se nametnemo i uz malo sreće da prođemo u narednu rundu.

Dečić večeras igra petu evropsku utakmicu, pokušaće da ostvari prvu pobjedu - u kvalifikacijama za Ligu konferencija 2021. oba puta je poražen od kosovske Drite, godinu kasnije u istom takmičenju upisan je poraz i remi u dvomeču s Dinamom iz Minska.

- Treba biti strpljiv, igraju se dvije utakmice. Može biti prednost što revanš igramo kod kuće - dodao je Peković.

Od nekoliko pojačanja, četvorica su u konkurenciji da budu večeras starteri - bek Malešević, vezista Kajević, krila Mašović i Pulejo.

- Đeljaj i Balić su povrijeđeni, ostali su spremni - “raportirao” je Peković.

Utakmicu bi tako mogli da počnu: Nikić na golu, Drešaj, Milić, Đoljaj i Malešević u posljednjoj liniji, Bajović, Čagas (Kajević), Božović u veznom redu, Mašović i Pujelo (Stijepović) na krilima, Matić u napadu, a nije isključeno da Peković jednu varijantu iskoristi večeras, a drugu za revanš.

- Pred nama su utakmice za koje smo se borili cijele godine. Jedva čekamo da počne - istakao je Draško Božović, koji je sanirao povredu mišića zarađenu tokom priprema na Zlatiboru.

Opština Tuzi oranizovaće gledanje mečeva na novom trgu, iz TNS-a su najavili da će besplatan prenos meča biti dostupan i na sajtu kluba, a Uefa je odabrala sudiju - u pitanju je Džonatan Lardo, koji već više od deceniju sudi mečeve belgijske Župile lige.

Revanš je pod Goricom narednog utorka.

Bonus video: