Poraz Budućnosti u Podujevu nakon lošeg drugog poluvremena

Podgoročki tim nastavio očajan niz rezultata crnogorskih timova na evropskoj sceni - kosovska Mališeva slavila 1:0 u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Ostaje nada u revanš, koji se igra u četvrtak veče pod Goricom

26154 pregleda 197 reakcija 67 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbaleri Budućnosti poraženi su od kosovske Mališeve u Podujevu (1:0), čime su nastavili očajan niz rezultata crnogorskih klubova na evropskoj sceni, koji datira godinama unazad.

Vjerovalo se da će barem "plavi" uraditi nešto u prvoj utakmici, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da su bili nosioci na žrijebu, da su protiv sebe imali debitanta na evropskoj sceni, koji je igrao domaći meč u 75 kilometara sjevernijem Podujevu, jer nema teren koji zadovoljava evropske kriterijume. Ništa, međutim, nije pomoglo, izabranici Ivana Brnovića će za sedam dana pod Goricom juriti minus sa Kosova.

Znalo se, doduše, da niti jedan crnogorski tim, pa barem bio nosilac na žrijebu, barem se radilo o Budućnosti koja svake godine igra Evropu, teško može da bude favorit, ma gdje igrala. Takva je "reputacija" crnogorskog klupskog fudbala, kriterijumi su toliko pali da minimalan poraz našeg šestostrukog šampiona u Podujevu, protiv četvrtoplasiranog sastava kosovske lige i nije neočekivan.

Ostaje, ipak, revanš i "plavi" će pokušati da isprave stvari.

Ako je parametar prvo poluvrijeme duela na stadionu "Zahir Pajaziti" - to je sasvim moguće, ako se pak uzme u obzir odnos snaga u drugom dijelu, onda je Mališeva bliža prolazu. Odgovor će se dobiti narednog četvrtka uveče (21 h), a rivala u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija čeka bugarski CSKA 1948.

Da li domaćin bio impresioniran evropskim debijem ili ne, tek Budućnost je dobro ušla u meč, bila bolja u prvom dijelu, kontrolisala stvari na terenu.

Nije, međutim, bila toliko blizu golu, pokušaj Milana Vukotića u 19. minutu završio je tik pored stative, Miloš Brnović i Ivan Bojović su potom izblokirani iz akcije koja je obećavala, a šuteve iz daljine u prvom poluvremenu oprobale su i novajlije u sastavu Budućnosti, Dragan Grivić i Andrija Bulatović.

Slika na terenu promijenila se u nastavku, domaćin je izašao puno agresivnije, Podgoričani su mnogo više boravili na svojoj polovini.

Počeli su domaći i da opasno prijete, posebno preko napadača Etnika Brutija, čiji je udarac u 49. minutu sjajno odbranio Milan Mijatović, ali ne i 18 minuta kasnije. Sobovale je odigrao povratnu loptu za Brutija, koji je sjajno gađao sa 20-ak metara - lopta je pogodila lijevi gornji ugao za veliko slavlje malobrojnih domaćih navijača, koji su putovali iz Mališeve u Podujevo da isprate evropski debi svog tima.

Pokušao je Brnović izmjenama, ušli su doskorašnji omladinski reprezentativci Stefan Đukanović i Andrej Camaj, ušao je i puno iskusniji Luka Mirković, a prije njih i prije gola još jedan tinejdžer - Lazar Savović i još jedan debitant Ivan Bulatović, no osim nekoliko ubačaja u protivnički šesnaesterac, domaćin nije mnogo strahovao.

U petom minutu sudijskog dodatka domaći su imali opasan prekid, Podgoričane je spasio Grivić intervencijom na gol liniji.

MALIŠEVA - BUDUĆNOST 1:0

Podujevo - Stadion "Zahir Pajaziti". Gledalaca: 500. Sudija: Martin Matoša (Slovenija). Strijelac: Bruti u 67. minutu. Žuti kartoni: Vitija, Bruti (Mališeva), Gašević, Savović, Camaj (Budućnost).

Mališeva: Veli - Pira, Krjeziu, Agon, Veliu - Ferati, Bruti (79. Nđiđi Li), Vitija (90. Prekazi) - Hazrolaj, Sobovale (79. Bunjaku), Aliu (63. Džilani).

Budućnost: Mijatović - Grivić, Serikov, Orahovac, Gašević - A. Bulatović, Brnović (78. Mirković), Vukotić (78. Camaj) - Ivanović (78. Đukanović), Bojović, Perišić (56. I. Bulatović)

Bonus video: