Barani oduševili: Pokazali smo da naš fudbal vrijedi

Fudbaleri Mornara imali sjajan debi na evropskoj sceni - savladali su Dinamo Tbilisi (2:1) i vjeruju da je moguće iznenađenje u Gruziji

7144 pregleda 45 reakcija 6 komentar(a)
Milan Vušurović je efektno zaobišao golmana Dinama i pogodio za 2:0, Foto: facebook/fkmornarbar
Milan Vušurović je efektno zaobišao golmana Dinama i pogodio za 2:0, Foto: facebook/fkmornarbar

Mornarov debi u Evropi je bio više nego uspješan. Pobjedom nad Dinamom iz Tbilisija od 2:1 u prvom krugu kvalifikacija za Ligu konferencije, mirnom igrom na lopti, bez grča ili straha koji bi “vezao” noge, što je bila karakteristika brojnih prethodnih nastupa crnogorskih klubova u evrokupovima. Barani su tako ispunili obećanja, čak i više od toga, a izabranici Zorana Đuraškovića odigrali su protiv trofejnog rivala kao da imaju mnogo utakmica iza sebe na međunarodnoj sceni...

No, završeno je tek poluvrijeme, Mornar u četvrtak u revanšu ima šta da brani.

- Pokazali smo Evropi da klupski fudbal postoji u Crnoj Gori. Ispunili smo obećano, odigrali smo hrabro i dopadljivo i sve je pokazala pubika na kraju utakmice, kada je aplauzima i ovacijama ispratila moje igrače. A pohvale zaslužuju i od mene, od golmana do napadača, od prvog do posljednjeg - svi su ispunili sve zadatke. I više od toga. Makar 70 minuta smo bili i bolji rival, ali vidno je da nam je falilo još nekih 14 dana pripeme za taj nivo. Dinamo ostaje favorit, mada da nismo primili taj gol u posljednjem napadu na utakmici, smatrao bih da smo mi bliži prolasku i duelu sa kragujevačkim Radničkim u drugom krugu, što je san svih nas - rekao je Đurašković.

Sve je bilo kako treba od samog početka utakmice. Sjajna igra, smislene akcije, efektni napadi, naročito postavka u kojoj odbrana počinje presingom napadača. I prije evrogola Marka Đurišića u 20. minutu, a potom i njegove asistencije tri minuta kasnije za pogodak Milana Vušurovića, Kris Marlon Ondong-Emba je imao dobru šansu, a koliko je Mornar bio dobar do poluvremena pokazuje i statistika - tek jedna polušansa gostiju, dok su Barani uz dva gola i zicer, imali i osam obećavajućih akcija više od protivničke ekipe.

- Stižu pohvale sa svih strana, kako od domaće, tako i od stručne javnosti iz regiona. Eto, u Srbiji ističu da je od njihovih četiri kuba prošle sezone samo Partizan osvojio bod, a mi već imamo pobjedu - to ja značajno i za koeficijent naše lige. I naravno da želimo da i na gostovanju odigramo hrabro, našim napadačkim fudbalom. Budite sigurni da taj gol prednosti nećemo braniti. U revanšu neću moći da računam jedino na Ermina Seratlića, koji je možda i prestrogo isključen, jer smatram da je imao jasnu namjeru da ide na loptu, a ne na igrača. Ipak, zbog tog primljenog gola, sa igračem manje, moji igrači nisu proslavili pobjedu sa osmijehom, a trebalo je... Emotivno su sve podnijeli, ali vratiće im se osmijeh, jer smo mi Ligu konferencije osvojili 25. maja, onog dana kada smo se prvi put u vijek istorije kluba plasirali u Evropu. Svaka lijepa akcija, gol, sve je to sada samo bonus - smatra Đurašković.

Mornar će se, do polaska za Tbililsi u utorak, pripremati u Baru. Revanš je u četvrtak od 19 sati.

- Ne msilim da će podrška Dinamove publike negativno uticati na moju ekipu. Uvijek je ljepše kada igrate pred što većim brojem navijača. Fudbal je igra koja se igra za publiku... Jeste Gruzija imala odličan nastup na Euru, čak 11 igrača Dinama je bilo u poufinalu Evropskog prvenstva za mlade, imaju ogroman budžet, istoriju i mnogo trofeja. Sve to stoji, ali fudbal je čudna igra... Pokazalo se da smo odlično odradili skauting, jasno uvidjeli da im je napad jači dio tima, iskoristili greške koje smo uočili u njihovoj odbrani. Sada smo dobili još informacija, a to je da su u Podgorici imali u ekipi novog igrača, desetku Davida Škitraladzea, napadača koji je igrao u Turskoj - zaključio je Đurašković.

Bonus video: