Čelsi pokrenuo postupak protiv Fernandesa zbog uvredljive pjesme o francuskim fudbalerima

Sam Fernandes je uputio izvinjenje, a Čelsi navodi da je diskriminatorno ponašanje "potpuno neprihvatljivo

5037 pregleda 0 komentar(a)
Fernandes, Foto: Reuters
Fernandes, Foto: Reuters

Fudbalski klub Čelsi pokrenuo je disciplinski postupak protiv svog veznog fudbalera Enca Fernandesa zbog učešća u snimku sa igračima Argentine na kome pjevaju uvredljivu pjesmu o francuskim fudbalerima afričkog porijekla.

Sam Fernandes je uputio izvinjenje, a Čelsi navodi da je diskriminatorno ponašanje "potpuno neprihvatljivo".

"Ponosni smo što smo raznolik, inkluzivan klub u kojem se ljudi iz svih kultura, zajednica i identiteta osjećaju dobrodošli. Cijenimo javno izvinjenje našeg igrača i iskoristićemo ovo kao priliku za edukaciju", naveo je klub iz Londona.

Fernandes je na svom Instagramu uputio izvinjenje, navodeći da ga je povukla "euforija tokom proslave pobjede u Kopa Amerika".

"Taj video, taj trenutak, te riječi, ne odražavaju moja uvjerenja ili moj karakter. Zaista mi je žao", kazao je argentinski fudbaler.

FIFA je takođe potvrdila da istražuje incident nastao nakon finala Kopa Amerike u nedjelju, nakon što je Fudbalski savez Francuske uložio žalbu zbog "rasističkih i diskriminatornih poruka".

Od ponedjeljka uveče društvenim mrežama kruži video na kojem pojedini argentinski igrači, među kojima je i vezista Enco Fernandes, pjevaju pjesmu koja sadrži rasističke tekstove usmjerene na francuske fudbalere.

Snimak je nastao u autobusu argentinske ekipe nakon pobjede u Kopa Americi, kada je Fernandes na Instagramu uživo prenosio atmosferu, ali je snimak prekinut kada je započelo skandiranje sporne pjesme.

Bonus video: