Nije Dečić razočarao protiv Velšana - nažalost, sve je to realno i očekivano, slijedi rival koji je takođe favorit

CG šampion nemoćan protiv prvaka Velsa u prvom kolu kvalifikacija za LŠ. Što je najgore od svega - okakvo ispadanje je objektivno stanje stvari crnogorskog klupskog fudbala

11997 pregleda 13 komentar(a)
Foto: The New Saints of Oswestry Town FC/Facebook
Foto: The New Saints of Oswestry Town FC/Facebook

Dečić je možda dobro prošao na žrijebu kada je u konkurenciji Karabaga, Slovana, Ludogoreca i Helsinkija izvukao ekipu TNS-a, šampiona Velsa - ispostavilo se “dobro” da izgubi dvomeč sa tri gola razlike.

Velšani su ukupnim rezultatom 4:1 prošli dalje. Nakon lekcije iz borbenosti, trčanja, agresije, duel-igre i takmičarskog fudbala koju su dobili od rivala u prvom meču (3:0), izabranici Milorada Pekovića su u revanšu, golom za 1:1 u nastavku, donekle ispravili utisak.

I griješe oni koji kažu da je ovo fijasko, razočarenje, poniženje. Zapravo je realno stanje stvari crnogorskog klupskog fudbala, koji već nekoliko godina toliko kasni za modernim evropskim tokovima da je ovakav odnos snaga - krajnji rezultat, sasvim očekivan. A to je, zapravo, i najgora moguća stvar koja “pogađa” naš fudbal. Kriterijumu su toliko pali, da se više i ništa ne očekuje. Ima li popravke?

Crnogorska liga je po Uefinom koeficijentu trenutno treća otpozadi, slabiji su samo Gibraltar i San Marino. Ako su Budućnost i Sutjeska minulih sezona dobijali lekcije od timova sa Farskih Ostrva i Andore, zašto bi ispadanje Dečića od prvaka Velsa, zemlje čija je reprezentacija gotovo redovan učesnik velikih takmičenja, tima koji svakog ljeta igra Evropu, bilo razočaranje?

- Nije bilo lako juriti zaostatak od 3:0, ali probali smo, po teškom vremenu i protiv dobrog rivala. Igrali smo sa dozom rizika protiv tima sa dosta brzih igrača. Ne znam kako bi se završilo da smo poveli u prvom poluvremenu. Nadam se da ćemo izvući pouke - kazao je Peković.

Tuzani nastavljaju misiju u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, a rival je prvak Gruzije, Dinamo Batumi.

Još jednom, očekivanja nisu velika - rival je favorit da prođe dalje.

- Znači nam što ćemo igrati još najmanje dva evropska meča. Debitovali smo u kvalifikacijama za LŠ, to je ono za što smo radili. Koštale su nas greške iz prve utakmice, gdje je rezultat bio gori od igre - kazao je Peković.

Bonus video: