Podvig i senzacija u Tbilisiju: Mornar vjeruje u snove, ostvario ih protiv Dinama

Mornar je u drugom krugu kvalifikacija Lige konferencija, nakon remija u Tbilisiju sa Dinamom - 1:1

81138 pregleda 152 reakcija 68 komentar(a)
Zasluženo slavlje Barana, Foto: FK Mornar
Zasluženo slavlje Barana, Foto: FK Mornar

Fudbal je lijepa i nekako "čudna" igra - i favorita je moguće pobijediti. U dva meča učinio je to Mornar na debiju u Evropi i plasirao se u drugi krug kvalifikacija za Ligu konferencija. I to preko Dinama u Tbilisiju - 1:1 (prvi meč 2:1 na "DG areni"). Mornar je odigrao hrabro, ispunio obećanje i ostvario san - duele sa Radničkim iz Kragujevca u drugom krugu.

A u Tbilisiju nije bilo ni senzacija ni iznenađenja, možda samo za bukmejkerske kuće (davale svega 1,3 na pobjedu domaćina) ili one koji nisu posmatrali prvi meč i igru izabranika Zorana Đuraškovića protiv trofejnog rivala. Uprkos najavama i prognozama, budžetu, tradiciji i "težini" dva kluba - u oba je meča Mornar bio bolja ekipa, napadao smislenije, organizovanije, brže i ubojitije.

No, pokazao je i nedostatak evropskog iskustva, jer je nakon bolje igre, od 20. minuta imao i igrača više, nakon što je Nikoloz Ugrekelidze izgubio duel sa sjajnim Francuzom u dresu Mornara, Krisom Ondongom-Mbaom, zaradio direktni je crveni karton.

Barani su nakon toga počeli da rade ono što ne znaju - da brane gol prednosti iz prvog duela. Izveli su domaći igrači par opasnih napada, ali ni to nije izbacilo Mornar iz zone komfora - sve do 33. minuta kada je stigla kazna. Na vrhu kaznenog prostora Škirtadze je u okretu petom izbacio čuvara, a prvi na lopti bio je 16-godišnji Salia i sa osam metara zakucao loptu u gol Stefana Popovića.

Opet je Mornar krenuo naprijed, opet je taj trougao po lijevoj strani - Balša Vukotić, Marko Đurišić i Milan Vušurović - sa lakoćom probijao desni bok Dinama, ali Ondong u nekoliko navrata nije dobio pravu loptu, bilo je i ishitrenih šuteva.

U nastavku je Dinamo ušao bolje, ali već od 50. do 54. minuta Mornar je izborio nekoliko kornera, Ondong, pa Baošić nisu bili precizni nakon udaraca glavom. Imao je Mornar, međutim, recept, baš kao u prvom poluvremenu na "DG areni" - brz, pokretjiv, taktički savršeno obučen, odličan u skoku i snažan u duelu, Francuz Ondong je počinjao odbranu već od gola rivala... Stvarale su se prilike za udarac, a precizan je sa 18 metara bio Darko Zorić - ljevicom u donji desni ugao za 1:1, u 57. minutu.

Zorić je doživio povredu desne noge, ali je na nogama izišao sa terena u 75. minutu, uz čestitke i ovacije saigrača i trenera na kupi Barana.

Domaći su prijetili i nakon toga - Kavadađani je pogodio stativu nakon kornera u 76. minutu. a Jobašvuili je bio neprecizan glavom u 89. minutu.

Nadokanda je trajala devet minuta, a u njoj - šanse Ondonga, Marka Ćetkovića dok je Veljko Trifunović na debiju u dresu Mornara pokazao klasu, sjajno probijao po desnoj strani, ali je i propustio zicer glavom sa peterca. Šteta, jer Mornar je zaslužio da slavi i u Tbilisiju.

DINAMO TBILISI - MORNAR 1:1 - PRVI MEČ 1:2

Tbilisi - Stadion "Miheil Meški". Sudija: Jon Orlič (Moldavija). Strijelci: Salia u 33. minutu (Dinamo), Zorić u 57. minutu (Mornar). Žuti kartoni: Simon i Lominadze (Dinamo), Dubljević, Zorić, Vušurović i Popović (Mornar). Crveni karton: Ugrekelidze u 20. minutu (Dinamo).

Dinamo: Makatsarija - Kvadađani, Ugrekelidze, Kalandadze, Bagrationi - Simon (od 82. Liminadze), Osikmašvili (od 82. Samušija), Okrijašvii - Salia (od 56. Tsetkladze), Škirtadze (od 70. Jorbašvili), Santis (od 57. Kadete).

Mornar: Popović - Stevanović, Mitrović, Baošić, Vukotić - Dubljević (od 86. Trifunović), Kaluđerović, Đurišić (od 86. Kiši) - Vušurović, Ondong, Zorić (od 75. Ćetković).

Bonus video: