Crna Gora nakon 14 godina ima tri predstavnika u drugom kolu kvalifikacija za evropska takmičenja

Prolaskom Mornara i Budućnosti i 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija Crna Gora konačno može da očekuje napredak na Uefinoj listi na kojoj je prošlu sezonu završila na poražavajućem 53. mjestu od 55 zemalja

20578 pregleda 34 reakcija 24 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Tek drugi put od osamostaljenja, a prvi nakon 14 godina, Crna Gora će imati tri kluba u drugom kolu kvalifikacija za neko evropsko takmičenje.

Dečiću je prolazak u 2. rundu kvalifikacija za Ligu konferencija pripao po "automatizmu", nakon ispadanja na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok su Budućnost i Mornar prolazak u drugu rundu LK pretkola zaslužili pobjedama - Podgoričani su opravdali ulogu favorita protiv Mališeve sa Kosova (3:1 ukupno), dok je Mornar napravio pravi podvig i na evropskom debiju, kao nepovlašćeni na žrijebu, eliminisao nekadašnjeg sovjetskog velikana, Dinama iz Tbilisija (3:2).

Te, sada već davne 2010. godine Crna Gora je takođe imala tri predstavnika, ali razlikovala su se takmičenja, kao i nivoi kvalifikacija.

Ipak, ostaje zapisano: Rudar je igrao 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona nakon što je u prvom kolu eliminsao Tre Fjori iz San Marina (ispao potom od Liteksa), Budućnost je dogurala čak do 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope pošto je u drugoj rundi eliminisala Baku (Podgoričane je zaustavio Brondbi), dok je Mogren preko Santa Kolome iz Andore stigao do dvomeča sa Makabijem iz Tel Aviva, u 2. kolu kvalifikacija za LE.

UEFA se, u međuvremenu, trudila da olakša predstavnicima slabije rangiranih zemalja, mijenjala je i sisteme i takmičenja, pa je tako od ljeta 2021. "instalirala" i treće takmičenje, Ligu konferencija.

Za crnogorske klubove ovo i nije bila neka velika promjena, barem ne u ranim fazama, jer su kvalifikacije za Ligu Evrope zamijenjene Ligom konferencija, ali su našim timovi očajnim rezultatima otežali sami sebi, pa smo tako od prošle godine - ljeta 2023, izgubili jednog predstavnika na evropskoj sceni.

Umjesto četiri, kao od 2007. do 2023, sada imamo tri predstavnika.

I baš zbog toga je ovogodišnji rezultat - a s obzirom na ponižavajuća izdanja minulih sezona, s obzirom na rejting (doskoro treća liga otpozadi na Uefinoj tabeli) iznenađujuće dobar. Posebno prolazak Mornara na debiju, koji je bio crnogorski "X faktor".

Prolaskom u 2. kolo ne znači da je misija crnogorskih timova u Evropi završena.

Dečić će u 2. kolu igrati protiv gruzijskog Dinamo Batumija, rival Budućnosti je CSKA 1948 iz Bugarske, a Mornara Radnički Kragujevac iz Srbije.

Sa tri kluba u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija Crnogorska liga će, izvjesno je, ostvariti napredak za koju poziciju na listi Uefe, gdje je završila prošlu sezonu na poražavajućem 53. mjestu od 55 Uefinih članica, a slabiji su bili samo Gibraltar i San Marino.

Stanje na kraju prošle sezone: redom su koeficijenti za posljednjih pet sezona, kao i ukupan koeficijent
Stanje na kraju prošle sezone: redom su koeficijenti za posljednjih pet sezona, kao i ukupan koeficijentfoto: uefa

Računica za dobijanje koeficijenta je sljedeća: svaka pobjeda u kvalifikacijama za Uefina takmičenja donosi jedan bod, svaki remi još pola boda.

Crnogorski klubovi su, dakle, ovog ljeta već zaradili tri boda - po jedna pobjeda Budućnosti i Mornara, po jedan remi Dečića i Mornara.

Koeficijent se dalje izračuvana na sljedeći način: broj osvojenih bodova dijeli se sa ukupnim brojem klubova koji predstavljaju Savez u klupskim takmičenjima te sezone.

Crna Gora, dakle, ovog ljeta, za sada, ima jedan poen.

Dobijeni broj se zatim sabira s rezultatima iz prethodne četiri sezone kako bi se izračunao koeficijent.

Crna Gora je, trenutno, na koeficijentu 5,708 i nakon mečeva prvog kola naša liga je "pretekla" nekoliko zemalja, pa je u ovom momentu na 51. poziciji a ispod su lige Andore, Bjelorusije, Gibraltara i San Marina.

Trenutno stanje nakon utakmica 1. kola kvalifikacija
Trenutno stanje nakon utakmica 1. kola kvalifikacija foto: UEFA

Ovo je, međutim, samo trenutno stanje i prava tabela - ona koja će važiti do narednog ljeta, dobiće se tek kada svi predstavnici pomenutih liga završe učešće u Evropi.

U svakom slučaju, očekuje se da Crna Gora konačno zabilježili neki napredak.

Zašto je to značajno?

Da bismo, u bliskoj budućnosti, ponovo imali četvrtog predstavnika na evropskoj sceni.

Tri predstavnika, osim Crne Gore, sada imaju Andora, Gibraltar, San Marino i Island.

Bonus video: