Igre u Parizu bez fudbalske mega zvijezde

Ko su najzvučnija imena fudbalskog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu

17210 pregleda 77 reakcija 3 komentar(a)
Nedavno osvojio Kopa Ameriku, sada predvodi Argentinu na OI: Hulijan Alvares, Foto: Agustin Marcarian/Reuters
Nedavno osvojio Kopa Ameriku, sada predvodi Argentinu na OI: Hulijan Alvares, Foto: Agustin Marcarian/Reuters

Prije tri godine u Tokiju Dani Alveš, prije njega Nejmar u Rio de Žaneiru, Rajan Gigs u Londonu, Lionel Mesi, Anhel di Marija i Serhio Aguero u Pekingu, Andrea Pirlo u Atini...

Poznato je da kada je fudbal u pitanju olimpijski turnir igraju igrači do 23 godine i trojica starijih, kao i da najpopularniji sport prednost daje Svjetskom i Evropskom prvenstvu, ali su pomenuta imena ranije donosila poseban šmek i ispod olimpijskih krugova.

Biće i ovog ljeta u Parizu mnogo dobrih fudbalera, ali nijedan od njih još nije veličina kakvi su bili asovi s početka priče.

Možda i najzvučnije ime na turniru koji kreće 24. jula, dva dana prije zvaničnog otvaranja, već živi u Parizu - Ašraf Hakimi, sjajni bek Pari Sen Žermena, pokušaće da odvede svoj Maroko do olimpijske medalje.

Hakimi na treningu Maroka pred start OI
Hakimi na treningu Maroka pred start OIfoto: Équipe du Maroc/Facebook

Neće biti Mesija, Lautara Martinesa i Aleksisa Mekalistera, ali svjetski prvak Argentina na Igre šalje zanimljiv tim, a predvodiće ga napadač Mančester sitija Hulijan Alvares i vječni Nikolas Otamendi, koji će biti kapiten “gaućosa”.

Osim njih dvojice u sastavu ove selekcije naći se još dvojica igrača koji su 2022. postali šampioni svijeta - Heronimo Rulji i Tiago Almada.

Bilo je najava da će domaćin Francuska za Olimpijske igre sklopiti moćan tim, pominjao se i nastup Kilijana Mbapea - od toga nije bilo ništa, ali svakako “trikolori” imaju ozbiljnu ekipu za napad na medalju.

Kapiten će biti Aleksander Lakazet, a tu je i Majkl Olis novo pojačanje Bajerna iz Minhena... Od ostalih imena treba izdvojiti sjajnog napadača Kristal Palasa Žan-Filipa Matetu, Rajana Šerkija iz Liona...

Tek krunisani šampion Starog kontinenta Španija u Francusku stiže sa dvojicom igrača s Eura - Ferminom Lopesom i Aleksom Baenom, a tu je i supertalentovani štoper Barselone Pau Kubarsi, kao i njegov kolega iz Đirone Erik Garsija...

Od ostalih igrača koji će nastupiti na Olimpijskim igrama treba pomenuti i nekadašnjeg igrača Liverpula Nabija Keitu (Gvineja), vezistu Arsenala Mohameda Elnenija (Egipat), Žuniora Firpa iz Lidsa (Dominikanska Republika), Mesijevog saigrača iz Majamija Dijega Gomesa (Paragvaj)...

U svakom slučaju čini se da će najveće zvijezde na fudbalskom turniru biti dva velika majstora koja više ne igraju fudbal - Tijeri Anri i Havijer Maskerano, selektori Francuske i Argentine.

Na Olimpijskim igrama će nastupiti 16 reprezentacija: Francuska, SAD, Gvineja, Novi Zeland (grupa A), Argentina, Maroko, Irak, Ukrajina (B), Uzbekistan, Španija, Egipat, Dominikanska Republika (C), Japan, Paragvaj, Mali i Izrael.

Igraće se u šest gradova - Parizu, Marseju, Lionu, Bordou, Nantu, Nici i Sent Etjenu. Veliko finale zakazano je u hramu Pari Sen Žermena - Parku prinčeva.

Bonus video: