Rođen iz bunta, nije naslijedio slavu i navijače starog CSKA

Predstavljamo CSKA 1948 - narednog rivala Budućnosti u Ligi konferencija

14552 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri CSKA 1948 na jednom od pripremnih mečeva ove sezone, Foto: CSKA 1948/Facebook
Fudbaleri CSKA 1948 na jednom od pripremnih mečeva ove sezone, Foto: CSKA 1948/Facebook

CSKA Sofija - ime koje je simbol za fudbal u Bugarskoj, najveći klub te zemlje, jedan od dva najvoljenija, gigant gdje su karijere počeli da grade legende poput Hrista Stoičkova, Emila Kostadinova ili Dimitra Berbatova...

Nakon decenija slave tmurni oblaci nadvili su 2016. nad ovim klubom, bio je praktično ugašen, a onda je vlasnik Liteksa iz Loveča i bugarski oligarh Griša Gančev kupio CSKA i u komplikovanom procesu napravio fuziju ova dva tima - pod imenom slavnog kluba iz Sofije.

Kako je u godinama prije toga Liteks sa Gančevim bio i prvak, za dio navijača i legendi CSKA ujedinjene i pomenuti epilog nikako nisu bili prihvatljivi, pa je iz njihovog bunta rođen novi CSKA, naredni rival Budućnosti u Ligi konferencija.

Od amatera do elite za pet godina

Pod imenom CSKA 1948 novi klub je u sezoni 2016/17 morao da krene od nule, od amaterskih liga, ali je u samo pet godina napravio meteorski uspjeh i već 2021. igrao je Prvu ligu Bugarske i derbije protiv starog CSKA.

Možda je osnovan od jednog dijela navijača sa čuvenog “Sektora G”, možda je motiv njegovog rađanja bio fer i sportski, ali mladi CSKA 1948 nikada nije uspio da privuče broj navijača koji i danas imaj “stari” CSKA.

Uz sve to, iako CSKA 1948 tvrdi da je on pravi nasljednik starog kluba, Fudbalaski savez Bugarske nije pronašao ništa sumnjivo u fuziji CSKA i Liteksa, pa su svi trofeji i istorija pripisani ekipi koju je stvorio Gančev.

Balakov, finale Kupa, Evropa...

Nakon ulaska u Prvu ligu “novajliji” je trebalo veliko fudbalsko ime, pa je za trenera postavljen Krasimir Balakov - igračka legenda Bugarske.

Sudbina ili nešto drugo tek prvi meč u bugarskoj eliti CSKA 1948 igrao je sa imenjakom - istorija će na kraju pamtiti da je ovaj po svemu specifičan duel završen remijem (2:2).

U narednim godinama “crveni” su postali stabilan prvoligaš, najčešće završavajući sezonu među prvih šest, da bi proše stigli i do finala domaćeg Kupa (poraženi od Ludogoreca) i prvi put izborili plasman u evropska takmičenja.

Istorijski izlazak nisu pamtili po lijepom pošto su već na startu, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, sa dva poraza eliminisani od nekadašnje Steaue.

Drugu godinu zaredom evropske okršaje počinju od druge runde, sada je rival Budućnost koja neće biti favorit, ali će svakako imati svoju šansu. Ono što je posebno obradovalo navijače jeste da je njihov tim do Lige konferencija stigao u plej-ofu pobjedom upravom protiv CSKA.

Koliko je sve to teško palo navijačima koji su nastavili da navijaju za "stari" CSKA govori i to da su uletjeli na teren i prekinuli taj meč.

CSKA 1948 svoje mečeve igra na malom “Bistrica” stadionu, ali će se za okršaj protiv našeg najvećeg fudbalskog kluba preseliti na čuveni “Vasil Levski”.

Do 2022. politika kluba je bila da se oslanja na domaće igrače, ali se u međuvremenu to malo promijenilo, pa sada crveni dres nose i internacionalci poput Brazliaca Tavisa i Oktavija, Marija Ilijevskog iz Sjeverne Makedonije, Stiva Furtada sa Zelenorstkih Ostrva, Rajana Bidunge iz Konga.

Šef stručnog štaba je 44-godišnji Valentin Ilijev, koji do sada nije imao zapaženu rolu, ali je nosio dres starog CSKA.

Bonus video: